Hoitaja riittäisi rutiinitoimissa

Aluesairaalat olisi lakkautettava, toteaa lääkintöneuvos Ulla Mattelmäki Sydän-Hämeen Lehden (SHL 21.5.) haastattelussa. On helppo ennustaa, että tällainen ehdotus nostattaa jokseenkin samanlaisen metelin kuin kuntaremontti.

Sekä terveydenhuollon että kuntien remontissa on kyse samasta perusongelmasta. Palvelut ovat kasvaneet sellaisiin mittoihin, ettei niitä ole varaa ylläpitää.

Kuntaremontissa keinoksi esitetään kuntamäärän vähentämistä. Se tarkoittaa sitä, että palveluita karsitaan sivukulmilta ja vähäväkisiltä alueilta.

Terveydenhuollon remontissa keinoja ollaan vasta valitsemassa. Ulla Mattelmäki nostaa esiin muutaman keskeisen kysymyksen. Esimerkiksi moni terveyskeskuskäynti on aivan turha. Sairauslomalappujen kirjoittaminen ja verenpaineiden mittaaminen seisottavat jonoissa oikeita avuntarvitsijoita.

Terveyskeskuksissa asioidaan usein rutiinitoimenpiteiden vuoksi. Ne hoituisivat hoitohenkilöstöltäkin, joka on nykyisin yhtä osaavaa ja koulutettua kuin lääkärit parikymmentä vuotta sitten.  Kangasalan ja Pälkäneen terveyskeskuksissa ollaan oikeilla jäljillä, mutta järkevöittämistä riittäisi varmasti meilläkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?