Kangasalan pirtillä ylistettiin elämää

Perjantaina alkutahtinsa soittanut Kangasalan Salonkimusiikki sai arvoisensa huipentuman sunnuntaina Kangasalan Pirtillä Elämälle! -konsertissa. Pirtillä loistivat Salón-septetti ja baritoni Juha Koskela. Kauniiden kappaleiden välissä pilkettä silmäkulmiin sytytti supliikki juontajamies Matti Posio.

Kangasalan Salonkimusiikki -tapahtuma on uniikki ilmiö Suomessa, sillä muita vastaavia ei maastamme löydy.

Kangasalan salonkimusiikki-innostuksen juuret kumpuavat yli 50 vuoden päähän. Silloin perustettiin Kangasalan Musiikin Ystävät ry.

20 vuotta sitten soitanto sai lisäpontta, kun Kangasalan Kansalaiskoulun vintiltä löytyi yli 600 salonkimusiikkikappaleen nuotit. Näin sai alkunsa Kangasalan Salonkimusiikki -tapahtuma.

Salonkimusiikki oli aikansa populaarimusiikkia.

– Salonkimusiikki tavoittaa kaikenlaisen yleisön. Se on ammattimaisesti soitettua, mutta kevyehköä, melodista ja helppoa kuunneltavaa, luonnehtii tapahtuman taiteellinen johtaja dir. mus. Juhani Tepponen.

Salonkimusiikin idea onkin olla helposti lähestyttävää. Päätösillan solisti Juha Koskela toteaakin tällaisten tapahtumien olevan hienoja kokemuksia, joissa musiikki tuodaan ihmisen lähelle. Näin syntyy välitön kontakti yleisön ja esiintyjien välille.

 

Sateen karkotusiltama

Ammattimuusikoista koostuva Salón-septetti esitti salonkikelpoista musiikkia yhdessä baritoni Juha Koskelan kanssa.Septetin jäsenet ovat orkesterin johtaja Juhani Tepponen viulu, Miia Tepponen 2. viulu, Joeliina Juslin huilu, Pekka Ahonen klarinetti,Tuomo Kinnunen kontrabasso ja Veli-Pekka Bister sello sekä Leea Tepponen piano.

– Tervetuloa sateen karkotusiltamaan, toivottaa illan juontajamaestro Matti Posio.

Posio vannoi sadepilvien väistyvän taivaalta konserttiin päättymiseen mennessä.

– Tänään ollaan sekä kultturelleja että pidetään hauskaa, juontaja jatkoi ennustustaan.

Konsertin ensimmäinen osa oli pyhitetty suomalaisille mestareille ja ikätovereille; Jean Sibeliukselle ja Oskar Merikannolle.

Sinfonioille elänyt Sibelius ei salonkimusiikkia ilman päänsärkyä säveltänyt. Onneksi Sibelius sai inspiraatiota ja luomisapua toisilta taiteilijoilta, Shakespearelta sekä suomalaisilta A.V. Koskimieheltä ja Ilmari Kiannolta.

Ulkona ryöppysi sade Pirtissäkin soitto aloitettiin myrskyisissä sävelissä; Sibeliuksen näyttämöteos Myrskyn tanssivat nymfit valloittivat kepein askelin ja Salón-septetin soittajat kauniin sävelin yleisön huomion.

Seuraavaksi Salón-septetti pääsi tulkitsemaan A.V. Koskimiehen sanoittamaa ja Sibeliuksen säveltämää Souda souda sinisorsaa yhdessä illan solistin baritoni Juha Koskelan kanssa. Liedin ja oopperan mestarin ääni sousi syvästi ja komeasti.

– Oskar Merikannossa on paljon samaa kuin Kangasalan Pirtissä – kansanomaisuutta, totesi Matti Posio.

Juontajan mielestä Oskar Merikanto kuuluu itseoikeutetusti tapahtuman ohjelmistoon. Merikannolla ja Kangasalla on nimittäin oma yhteinen historiansa; Merikanto on tehnyt oman pianoimprovisaationsa Pirkanmaan maakuntalaulusta Kesäpäivä Kangasalla.

Alun perin salonkimusiikkitapahtuma aiottiinkin rakentaa Oskar Merikannon nimen varaan.

Armas Maasalon polkka soi valloittavasti Merikannon haikeiden sävelmien välissä. Merikanto oli kuitenkin se, jolla ensimmäinen puolisko viimeisteltiin; Soi vienosti murheeni soitto.

 

Oluttupien musiikkia

Kahvin ja raparperipiirakan jälkeen lähdettiin Salón-septetin johdatuksella valloittamaan 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun keskieurooppalaisia ravintoloita ja viinitupia. Suomalaisista kansansävelmistä siirryttiin eurooppalaisten säveltäjien pariin.

Suloisten suomalaisten sävelmien jälkeen Salón-septetti laittoi astetta kepeämmän soitannon päälle, sillä konsertti jatkui Antonin Dvorakin, Johannes Brahmsin ja Franz Lisztin musiikin yllyttäminä – viimeistään unkarilaisen tanssin soidessa yleisön jalat lyövät tahtia Pirtin lattiaan.

Salón-septetti jatkoi musiikin juhlaa Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaalilla. Jenő Hubayn herkistelevän Hejre kati -sävellyksen jälkeen päästiin taas vauhtiin, kun Matti Poision sanoin ”kuultiin härkätaisteluun kutsu” säveltäjä Gerhard Winklerin Andalusialaisen tanssin soidessa. Mykkäelokuvien säveltäjä Winklerin O mia bella Napoli, oli todellakin kaunis päätös salonkimusiikkitapahtumalle kesällä 2012.

Musiikin lakattua soimasta Matti Posio totesi tyytyväisenä, että tänään on nähty taidetta kolmen metrin päästä.

Ja katsos vain, Posiossa on ennustaja-ainesta – Pirtistä ulos astuessa aurinko paistaa jo pilvien lomasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?