Tuottajatori aloittaa kiertueensa lauantaina

Kangasalalaisen lähiruokaguru Heikki Ahopellon ideoima Tuottajatori starttaa lauantaina toista kertaa. Viime kesänä lähiruokakaravaani poikkesi Pälkäneellä pariinkin otteeseen. Pirkanmaan ruoka-aitta on edustavasti esillä myös tämänvuotisella kiertueella, sillä pirkanmaalaiset pientuottajat tuovat herkkujaan Pälkäneelle elokuussa (Klemolan tila Äimälässä lauantaina 4.8. kello 11–17) ja syyskuussa (Rautajärven Vanha Savotta lauantaina 22.9. kello 10–15). Kangasalan Rekolassa karavaani poikkeaa lauantaina 8.9. kello 11–17.

Kesäkuun puolivälissä kotimaisten viljelykasvien satoa on saatavissa vielä varsin rajoitetusti. Siksi Tuottajatorin lauantaisessa avajaispäivässä keskitytään villiyrtteihin ja -vihanneksiin, jotka ovat juhannuksen alla parhaimmillaan.

Tuottajatori järjestetään 16.6. kello 11 alkaen Tuomarlan tilalla Valkeakoskella. Tällä kertaa ei tyydytä pelkkään kasvien keruuseen, vaan katsotaan myös miten niitä voi hyödyntää ruokapöydässä. Vetäjinä ovat tutut, asiantuntevat voimat: luontaishoitaja, luomupuutarhuri Marjaana Lahtuan johdolla tehdään kaksi kasviretkeä ja keittiömestari, juustolayrittäjä Heikki Ahopelto näyttää, millä eri tavoilla retken antimia voi käyttää ruuanlaitossa.

Tuomarlan tila Valkeakosken Kärjenniemessä tarjoaa hyvät mahdollisuudet villikasvien keruuseen, sillä tilalla ei tiettävästi ole koskaan käytetty kemiallisia torjunta-aineita, ja väkilannoitteitakin hyvin vähän.  Vanhat luonnonlaitumet kuten niityt ja kedot, hakamaat ja metsälaitumet ovat olleet laiduntavan karjan hoidossa katkeamatta lukuun ottamatta 1970-lukua, jolloin tilan pellotkin olivat kokonaan ”paketissa”. Nykyisin näitä perinnebiotoopeiksi kutsuttuja laidunalueita on tilalla noin yhdeksän hehtaaria. Niillä kasvaa kymmeniä eri kasveja, joista monet kelpaavat ruokapöytään sellaisenaan tai jollakin tavoin käsiteltyinä, etupäässä salaattien korvaajina ja teeannoksina.

Luomupellot ja rauhoitettu vanha reilun kahden hehtaarin metsälohko mukaan lukien Tuomarlan kotipalsta muodostaa noin 20 hehtaarin alueen, jota voisi hyvin kutsua vaikkapa ”kemikaalikaalivapaaksi” vyöhykkeeksi.

Noin tunnin kestävät yrttien keruuretket lähtevät Tuomarlan pihasta kello 11 ja 14. Retkien päätyttyä perehdytään ruuanlaittoon noin tunnin ajan. Ne kasvit, joita ei syödä paikan päällä, voi ottaa mukaansa.

Ruuanlaittojaksoa voi seurata vapaasti ja syötäväksi voi valita erihintaisia annoksia. Kumpaankin jaksoon otetaan enintään 15 henkeä. Ilmoittautumisia kerätään osoitteessa tuomarlan.tila@pp.inet.fi.

Kasviretkien ja kokkaushetkien lisäksi Tuomarlassa on muutakin ohjelmaa. Kangasalalainen pajupillien teon Suomen mestari Mikko Kiio havainnollistaa pajupillien ja taikahuilujen valmistuksen vaiheita. Lisäksi nikkari-Mikko esittelee ”lehdillä soittamista”.

Hieman perinteisempää musiikkia esittää Pirkka-Hämeen Jätkäperinneyhdistyksen Oksetti -yhtye, joka soittaa ja laulaa ”rillumarei-ajan” savottamusiikkia. Pihalammen äärellä pääsee näkemään myös vanhan ajan tukkilaistaitoja.

Pirkanmaan ja lähialueiden tuottajat pääsevät maksutta Tuottajatorille myymään itse tuottamiaan elintarvikkeita tai itse tehtyjä käsitöitä. Tapahtumia isännöivät tilat esittelevät Tuottajatorien yhteydessä omaa tuotantoaan, tilojaan ja historiaansa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?