Euron nappulakengät

”Jo muinaiset roomalaiset”, mutta vielä heitä ennen olivat muinaisemmat kreikkalaiset. Ja suuremmat: moni suureellinen ajatus syntyi, kun vapailla miehillä oli aikaa pohdiskella asioita orjien tehdessä käytännön työt – ruohonleikkuut, tiskaamiset, imuroinnit, aidan korjaukset ynnä muut. Saattoivatpa vapaat miehet istuskella päivänkin kylpyammeessa ja huudahtaa kostean työpäivänsä päätteeksi ”Heureka!”, tai keskittyä keskinäiseen kilvoitteluun urheilun jalolla saralla, kuten jalkapallossa.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen perusteella voisi kuvitella, että tuonkaltaista rennompaa luppoaikaa on Kreikassa ollut aina viime vuosiin asti, ja nyt eteen on tullut maksun aika. Laskua ei kuitenkaan kirjoiteta yksin kreikkalaisille, vaan maksajalistalle on kelpuutettu muutakin eurooppalaisväestöä.

Kuluneen viikon aikana on mieleen juolahtanut, miten epäreilun kilpailuasetelman Kreikka, Espanja ja Italia ovat ajan saatossa haalineet. Eikä nyt puhuta talousasioista, vaan paljon vakavammasta seikasta. Jalkapallosta, kaikkien vapaiden – ja joidenkin perheellisten – miesten päällimmäisestä kiinnostuksen kohteesta.

Jos ensimmäisenä talousvaikeuksiin ajautui vuoden 2004 Euroopan mestari Kreikka ja sen perään vuoden 2008 mestari Espanja, kuka uskaltaa voittaa mestaruuden vuonna 2012? Italia?

Onko yhtäläisyysmerkkien vetäminen rantafutistakin sisältävän rennon välimerellisen meiningin ja heikon taloudenpidon välille liioiteltua? Olivatko koulussakin matematiikan osaajat ja urheilullisesti lahjakkaat eri tyyppejä?

 

Kreikassa on jo hetken oltu perimmäisten kysymysten äärellä: eurota vai erota. Nyt tilanteeseen on saatu maassa hieman helpotusta, kun jalkapallon EM-kisat alkoivat ja Kreikan osalta vieläpä mieltä nostattavalla taistelutasapelillä.

Italian talouden epäiltiin jossain vaiheessa kaipaavan vetoapua, mutta viime vuosien jalkapallomenestyksestä päätellen tarvetta ei ole, vaan julkiset varat on siirretty muualle kuin jalkapalloon. Paitsi välillisesti Silvio Berlusconin kautta AC Milanin tilille.

Espanja on pyytänyt maan pankkien pönkittämiseksi ulkopuolista rahoitusapua, vaikka se ensin visusti kielsikin moiset aikeet. Yhtä lailla maa kielsi euroviisuedustajaansa voittamasta laulukisaa, ettei kalliiksi ounasteltu järjestämisvastuu lipuisi sinne. Kyberajan terroristit olisivatkin tehneet vuosisadan ilkeimmän tempun, jos olisivat kyenneet hakkeroimaan äänestystuloksen Espanjan voitoksi. Suomenkin kannattanee kokeilla tätä käänteistä psykologiaa ensi keväänä ja ilmoittaa haluavansa välttää viisuvoiton hinnalla millä hyvänsä.

Kuten Kreikassa, Espanjassakin veroeurot on kohdennettu oikein ja maan jalkapallotaso on pysynyt korkeana vuodesta toiseen. Espanjan kohdalla urheilu kietoutuu pankkien ahdinkoon myös toisella tavalla. Suomalaiset muistavat hyvin, miten espanjalaispankki iski miljoonia tiskiin saadakseen Fernando Alonson Ferrarille Kimi Räikkösen pallille. Italialaistallille raha kelpasi, ja espanjalaispankki oli jo tuolloin sysäämässä euroja hämärille teille.

Likaisella pelillä on siis pitkät jäljet. Kuten kyseisen Alonson skandaalinkäryinen voitto F1-historian juhlavassa 800. kilpailussa, jossa Alonsolle pedattiin voitto tallikaverin tahallaan ajamalla kolarilla. Viekkaudella ja vääryydellä, sanoi naapurin Erkkikin.

 

Täällä Suomessa ei juonita, korkeintaan jullikoidaan. F1-tallipaikkoja ei osteta rahalla, vaan ajotaidoilla. Euroviisuvoitto on jo kertaalleen saatu, vaikka Lordin sijaan hommaan olisikin monen mielestä pitänyt valita italiaksi laulava Tomi Metsäketo.

Jalkapallossa olimme maailmanlistalla sijalla 36 vuonna 2007, mutta se ei juuri kenellekään kelvannut. Niukin naukin arvokisoista karsiutuminen oli turhauttavaa.

Vuoden 2012 kesäkuussa Suomi on listalla uudessa nousussa, jopa sijalla 75 vain muutaman askeleen Beninin perässä. Ainakaan arvokisoista niukin naukin putoamisesta ei tarvitse enää valittaa, ja jalkapallomenestyksen perusteella maan talous on hyvässä, ellei jopa loistavassa kunnossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?