”Tämä vielä, mutta ei yhtään enempää”

Tavase: Kangasalla arvosteltiin epäselviä talouskuvioita, mutta myönnettiin Tampereen pyytämä lainatakaus

Irtaantumisesta on jo tehty päätös, mutta silti tekopohjavesiyhtiö puhuttaa edelleen. Maanantaina kunnan valtuusto päätyi hyväksymään lainatakauksen osuudelleen viiden miljoonan euron lainalle, jonka Tampereen kaupunki on aiemmin yhtiölle myöntänyt. Kangasalan takausosuus on 366 500 euroa.

– Olkaamme sovinnollisia, nielkäämme tämä vielä, mutta ei yhtään enempää. Harmillista, että tässä on näin paljon epäselvää, tiivisti Pentti Lahti-Nuuttila (sd) valtuuston tuntoja käsittelyn aikana.

Epäselväksi näytti jäävän, millainen on Tavase Oy:n tuore tilinpäätös, miksi Tampere perii lainasta korkoa mutta Kangasala ei takausprovisiota, miksi perityn koron määrä oli ilmoitettu Valkeakoskelle erisuuruisena kuin Kangasalle ja oliko takauspäätöksen teko edellytyksenä irtaantumisneuvottelujen etenemiselle.

Tuomo Jussila (sit) huomautti, että yleensä takausasioista puhutaan ennen lainanottoa, ei jälkikäteen.

– Miten voimme luottaa, että hanke lakkautetaan kokonaan, kun meille ei anneta edes kaikkia tietoja? kysyi Ritva Karvinen (sit).

– Tampere ei ole kiukutellut asiasta, vaan lähtenyt siitä että Valkeakosken ja Kangasalan päätökset toteutetaan. Se, saadaanko laina maksettua, jää nähtäväksi, selvitti puolestaan kunnanjohtaja Jukka Mäkelä.

 

Kangasalan valtuusto käsitteli Tavase-takauksia.

Kunnanhallituksen esitys takauksen myöntämisestä hyväksyttiin lopulta äänestyksen jälkeen. Sitoutumattomien ryhmä esitti, ettei Kangasala sitoutuisi pyydettyyn omavelkaiseen takaukseen. Kunta voisi kuitenkin yhteistyön nimissä harkita osansa maksamista, kun Tavase on konkurssissa tai lopetettu. Esitys kaatui äänin 42–7, mikä sai osan valtuutetuista jättämään eriävän mielipiteensä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki A. Ollila (kok) muistutti päätöksen edesauttavan Kangasalan tavoitetta irtaantua yhtiöstä viipymättä ja oikeudenmukaisin kustannuksin. Hän piti ymmärrettävänä, että Tampere haluaa varmuuden siitä, että saa omansa pois.

– Niin mekin tekisimme, Ollila arvioi.

– Toivottavasti näiden maksujen jälkeen ovet avautuvat ja pääsemme kohti lopullista päämäärää, huomautti kokoomuksen Heikki Lyytinen.

Naapurissa Valkeakoskella vastaava takauspäätös hyväksyttiin myös äänestyksen jälkeen, mutta katseet on vesiasioissa asetettu jo pitkälle eteenpäin. Kunnanhallituksen käsittelemässä taloussuunnitelmakehyksessä tuleville vuosille on vesiaseman saneeraukselle budjetoitu vajaa 3,5 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?