Yhdistyneiden kansalaisopistojen käytännöt yhtenäistyvät

Valkeakoski-opistossa tarjonta laajenee ja maksut nousevat

Pälkäneläisten ilmoittautuminen kansalaisopiston syksyn kursseille alkaa netissä tänään. Ensimmäistä kertaa Valkeakoski-opisto vas

Opiston kursseille voi ilmoittautua tästä päivästä alkaen

taa kokonaan Pälkäneen kurssitarjonnasta. Opiskelijat huomaavat yhdistymisen tuomat muutokset muun muassa ilmoittautumisessa ja kurssimaksuissa. Tuleva Pälkäneen osaston johtaja Marketta Vaismaa aloittaa elokuun alussa Haanloukkaassa.

– Jatkuva ilmoittautuminen kesäkuun puolivälistä syyskuuhun on uutta pälkäneläisille, koulutussuunnittelija Helena Kilkki-Rekola kertoo.

Ilmoittautuminen tapahtuu nettisivuilla osoitteessa www.valkeakoski.fi, missä on myös ilmoittautumisohjeet. Sivuilta näkee koko kurssitarjonnan.

– Pälkäneellä on ehkä totuttu vain tulemaan kurssille sen alkaessa. Toivomme, että opiskelijat ottavat järjestelmän heti käyttöön. Kun saamme osallistujamäärän mahdollisimman aikaisin tietoomme, voimme esimerkiksi järjestää toisen ryhmän. Toki edelleen voi ilmoittautua puhelimitsekin, jos ei pysty käyttämään nettiä, Valkeakoski-opiston rehtori Juha Sihvonen huomauttaa.

Myöskään kurssien alkamisesta ei enää ilmoiteta erikseen. Sen sijaan, jos kurssia ei jostain syystä järjestetäkään, saavat kurssille ilmoittautuneet tekstiviestin peruuntumisesta.

– Pääpaino on siinä, että jokainen ilmoittautunut on myös sitoutunut osallistumiseen ja tulee paikalle alkamispäivänä. Jos tulee katumapäälle, siitä kannattaa ilmoittaa ajoissa kansliaan, muutoin joudumme perimään pienen kipurahan, Sihvonen muistuttaa.

 

Kurssitarjonta laajenee

Yhdistyminen Valkeakoski-opistoon tarjoaa pälkäneläisille entistä laajemman opetusohjelman, sillä nyt voi osallistua myös Valkeakoskella järjestettäville kursseille. Samalla valkeakoskiset voivat hyötyä Pälkäneen tarjonnasta. Uutena Pälkäneellä alkaa ainakin lasten ja nuorten tanssi sekä teatteri-ilmaisu.

Kilkki-Rekolan mukaan työttömillä ja kansaneläkeläisillä on oikeus yhteen ilmaiseen kurssiin, mikäli käy esittämässä työvoimatoimiston kortin tai Kelan todistuksen Haanloukkaan yläkerrassa 28.9. mennessä. Myös opintosetelit tulevat käyttöön, mutta niiden suuruus selviää vasta kun Opetushallitus tekee päätöksen heinäkuun lopussa tuen suuruudesta. Opintosetelit on tarkoitettu eläkeläisille, työttömille ja maahanmuuttajataustaisille. Seteliä voi käyttää osamaksuna ja loppusuoritus tulee omasta pussista.

– Kahdesta mainitusta etuudesta voi käyttää vain toisen. Tietenkin jos vapautuu kokonaan kurssimaksusta, kannattaa käyttää tätä etua, Kilkki-Rekola huomauttaa.

Oikeus opintoseteliin selvitetään opintoneuvontatapahtumassa Pälkäneen Yhteiskoululla torstaina 23.8. kello 17–19, jolloin opastetaan myös sopivan kurssin valinnassa esimerkiksi kielikursseille.

Mahdollisuuksia on käyttää myös työnantajien kulttuuri- tai liikuntaseteleitä asianomaisille kursseille. Tämä etu tulee hyödyntää 28.9 mennessä.

– Valkeakosken sivistystoimenlautakunta hyväksyi Pälkäneen ja Valkeakosken kurssimaksut. Joillekin se merkitsee maksukorotuksia, koska hinnoittelu yhtenäistyy, rehtori Sihvonen toteaa.

Vähemmän iloisia korotuksia on odotettavissa muun muassa ennen ilmaiseen kuorolauluun ja kankaankudontaan, missä maksu nousee 60 eurosta 88 euroon. Yli 80 euron maksun voi suorittaa kahdessa erässä.

Syksystä lähtien myös alkavien ja jatkavien kurssien osallistujien minimimäärä yhtenäistyvät seitsemään kävijään.

– Erikoistapauksessa rehtori voi harkita poikkeusta. Emme halua tukahduttaa ahkerien opiskelijoiden tai kyläläisten opiskeluintoa, Juha Sihvonen lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?