Yhteisöllisyys elää palokunnanjuhlissa

”Tahmea lattia, hidas palvelu, kehno musiikki, aina samat naamat.” Jotenkin näin mainostaa itseään suosittu rockbaari.

Sama tyyli voisi toimia myös palokunnanjuhlilla: Entinen ohjelma, miljoonittain hyttysiä, kuraiset parkkipaikat, aina samat naamat.

VPK:t pitävät kiinni perinteistään, ja siksi niiden juhlat ovat pysyneet vuosikymmenestä toiseen omien kyliensä odotetuimpana ja suosituimpana tapahtumana.

Palokunnanjuhlissa kiteytyy olennaista siitä yhteisöllisyydestä, joka elää aidoimmillaan maaseudulla. Palokunta itsessään edustaa yhteispeliä toisten hyväksi. Kylien väki on vuosikymmenten ajan järjestänyt juhlia, jotta saisi varoja pelastuskalustoon ja harjoitellut, jotta naapuri saisi avun tositilanteessa.

Palokunnanjuhlat tarjoavat kaikille paikan olla mukana tärkeässä toiminnassa. Toiset lipunmyyjänä ja juhlatalon siivoojana, toisen juhlijana ja osallistujana.

Vuolijoen VPK:n juhlat aloittavat perinteisesti palokunnanjuhlien putken Sydän-Hämeessä. Pieni kyläpalokunta ei yllä samanlaiseen spektaakkeliin kuin Onkkaalan ja Aitoon palokunnat, mutta kaikkien karkeloiden taustalla elää edelleen perinteinen malli. Illalla tanssitaan ja juhlitaan, päiväjuhlassa marssitaan, pidetään puheet ja sitten suunnataan kenttäpelien äärelle.

Vuolijoen VPK ei enää kiidä paikalle, kun maakunnan laidalla tarvitaan apua. 90 vuoden ikää lähestyvä palokunta ei ole hiipunut perinneyhdistykseksi, vaikkei se enää olekaan mukana hälytystehtävissä. Palokunta on kylän kehittäjä ja väen kokoaja, jota ilman ei olisi saatu ainakaan samalla aikataululla vesijohtoja, tievaloja, nopeusrajoituksia, uimalaituria, kesäjuhlia, pikkujouluja ja lukemattomia muita tilaisuuksia.

Palokunnan juhlat eivät jää tämän kesän ainoaksi merkkipaaluksi Vuolijoella, sillä juhannuksen jälkeen kylällä avaa Virpi Yli-Vakkurin ateljeegalleria, joka järjestää näyttelyiden ja työnäytösten lisäksi muun muassa konsertteja. Uusi taide- ja kesänäyttelykohde tarjoaa syyn poiketa kunnan ja maakunnan rajan halkomaan kylään useamminkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?