Yhteisöllisyys ja välittäminen elää edelleen maaseudulla

Palokunnan juhla: tärkeä perinne kokoaa kyläläiset sekä kesä- ja keskusta-asukkaat

Vuolijoen VPK:n sunnuntaisessa juhlassa nähtiin monta mallia hyttyskarkottimesta. Tamperelaiset Kauko ja Outi Lehtelä sekä pälkäneläiset Liisa Martikainen ja Eeva Rimminen olivat taittaneet oksia kaikenlaisista lehti- ja havupuista, mutta mikään niistä ei tahtonut pitää verenhimoisia inisijöitä loitolla.

– Kaupungissa on vallalla ahneus ja yksilökeskeisyys. Maalla elää vielä yhteisöllisyys ja välittäminen. Sitä pääsee kokemaan aidoimmillaan palokunnanjuhlilla, tamperelainen Kauko Lehtelä sanoo.

Kauko ja Outi Lehtelä ovat olleet pian parinkymmenen vuoden ajan Vuolijoen VPK:n juhlien vakiovieraita.

– Olemme käyneet joka vuosi siitä lähtien kun poika muutti Vuolijoen vanhalle koululle, Lehtelä kertoo.

Palokunnan juhlapäivässä poika pyörittää renkaanheittopaikkaa.

– Vuolijoella osataan puhaltaa yhteen hiileen. Jokainen pistää itseään likoon yhteisissä tapahtumissa, Kauko Lehtelä ihastelee kylän meininkiä.

– Siitä olen erityisen hyvillään, että marssijat nuorentuneet ja tien varteen nousee vähän väliä uusia pirttejä. Se on kylän kannalta elinehto, että saadaan uutta väkeä.

Tuula-Maria Mattila

Myös Pälkäneen kehittämispäällikkö Tuula-Maria Mattila nosti muuttovoitosta nauttivan, aktiivisen kylän ominaispiirteitä esiin juhlapuheessaan.

– Kyläläisiltä löytyy kiireen keskellä aikaa ajaa yhteistä asiaa ja ahertaa yhteisen hyvänolon lisäämiseksi. Toiminnallisuus ja osallistuvuus, tekemisen meininki, on juurtunut jokaiseen kyläläiseen ja juurtuu varmasti myös tänne muuttaviin, Mattila uskoo.

Hänen mielestään Vuolijoen myönteinen kyläimago rakentuu yhteisöllisyydestä ja aktiivisuudesta.

– Parhaat ideat syntyvät, kun on tilaa olla oma itsensä. Uskon, että Vuolijoella jokainen saa olla juuri sellainen kuin on, omana itsenään, ihmisen mittaisena, keskellä kaunista luontoa.

 

Aidon kyläjuhlan kiehtova tunnelma

Pussijuoksukisan säännöt ovat tiukat: hyppijät hylätään armotta. Vauhdissa Eljas ja Anna Ervamaa

Palokunnan juhla on koko Vuolijoen kylän perinteikäs juhla. Aito tunnelma vetää väkeä kauempaakin.

– Joka vuosi on tapana tulla jo palokunnan kannatuksenkin vuoksi, onkkaalalaiset Liisa Martikainen ja Eeva Rimminen sanovat.

Suuri osa juhlavieraista on seudun kesäasukkaita, jotka nauttivat kotikutoisesta meiningistä.

– Tämä on meidän perheelle tärkeä kesäperinne. Appiukko on käynyt melkein 40 vuotta ja itsekin kohta kymmenen vuotta joka vuosi, helsinkiläinen Tommi Hyyrynen sanoo.

Tuula-Maria Mattila muistutti juhlapuheessaan, että kesäasukkaat otetaan huomioon, kun Pälkäne laatii kehittämiskuvaa ja päivittää strategiaansa.

– Pälkäneellä on lähes 4500 vapaa-ajanasuntoa. Kesäpälkäneläiset näkyvät ja vaikuttavat ostovoimallaan paikallisissa ostos- ja tapahtumapaikoissa.

Kesäasukkaiden merkitystä kunnalle ja sen elinkeinoelämälle lisää se, että he arvostavat paikallisia tuotteita ja lähiruokaa.

Kuntalaisilla ja kesäasukkailla on mahdollisuus vaikuttaa kehityskuvatyöhön torstaina järjestettävässä yleisötilaisuudessa. Se alkaa 14.6. kello 18 Aitoossa Anna Tapion koululla.

– Kehityskuvassa määritellään suuntaviivat ja tahtotila tuleviksi vuosiksi. Se ohjaa, mihin kuntaa kehitetään,

Vuolijoen VPK:n kesäjuhlaa vietettiin perinteisellä kaavalla. Palokunta marssi paikalle haitarimusiikin tahdissa. Sitten pidettiin puheet ja hajaannuttiin kenttäpelien pariin kisailemaan.

sanoo.

Kehityskuvatyön yhteydessä on noussut esiin kehittämistoiveita ja -tavoitteita, jotka eivät liity suoraan maankäyttöön. Näitä ajatuksia voidaan hyödyntää kuntastrategiaa päivitettäessä.

– Strategia on pelisuunnitelma siitä, miten kuntaa viedään eteenpäin, Mattila kuvaa.

Pälkäne pitää lähtökohtana sitä, että kunta säilyy itsenäisenä. Palvelut voidaan hoitaa verkostoituneena yhdessä muiden kuntien kanssa.

Kylien kannalta keskeistä on niiden oma aktiivisuus.

– Kylien kehittymiseen vaikuttavat kyläläiset itse, heidän innostus kehittää omaa kyläänsä ja se yhteishenki, joka yhdessä tekemisessä syntyy, Mattila korosaa.

Tommi Hyyrynen tähtäsi renkaanheittopaikalla.

Hilkka Saario heitti kärkituloksen Vuolijoen perinnepeli mollossa. Siinä vieritetään puisia palloja koloihin, ja pisteet tuplana jos pallo osuu oikeanväriseen paikkaan. Joka suuntaan kiero penkki ja vino alusta lisäävät kuninkuuslajin vaikeusastetta. – Minä olen harjoitellut ainakin 60 vuotta joka kesä, mutta penkki yllättää joka vuosi, Hilkka Saario nauraa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?