Itäkeskuksessa juodaan toiset avajaiskahvit

Eija Tähkänen (vasemmalla) ja Aleksandra Rosendahl avaavat maanantaina Pälkäneen itäkeskuksessa.

Pälkäneen Itäkeskuksessa Rautajärvellä juodaan tänään toista kertaa avajaiskahveja. Kyläkauppa avasi jo kuukausi sitten, tänään saman katon alla aloittavat Parturi-Kampaamo Sandra ja Kahvila-Ravintola Elotähkä.

Elotähkässä uutta on vain nimi, sillä Eija Tähkänen tuo mukanaan Rautahovista entiset palvelut ja tunnelman.

– Jotkut mökkiläiset ovat olleet huolissaan, että Rautahovin henki häviää muuton myötä. Mutta jokainen täällä poikennut on heti hoksannut, että olennaiset elementit ovat edelleen tallella.

Sisustuksesta vastaava Kalle Helminen on rakentanut tiskin samanlaisesta pylväspaneelista, joka hallitsi Rautahovinkin ilmettä. Myös Helevetin Tunareiden mopo saa kunniapaikan seinältä.

– Emme ole hakeneet mitään krominhohtoa, vaan siistiä, maaseudun näköistä ilmettä, Tähkänen sanoo.

Sisustus rakentuu ylikunnallisena sivukulmien yhteistyönä, sillä Helminen tulee Eräjärveltä.

– Maanantaina pitäisi kiertää pystyttämässä yrittäjien uusia infotauluja Kuhmalahden ja Eräjärven suunnalla. Jos jotain jää vielä kesken, niin ne paikkaillaan sitten avajaisten jälkeen, Helminen lupaa.

 

Esteetön talo

Kalle Helminen vastaa Kahvila-Ravintola Elotähkän sisustuksesta, jossa on mukana Rautahovin henkeä.

Eija Tähkänen ei voinut tuoda Rautahovin perinteikästä nimeä Itäkeskukseen. Hän kaavaili sukunimensä mukaillen uudeksi nimeksi Kahvila Tähkää, mutta sellainen löytyi jo Kärkölästä. Niinpä paikka nimettiin Elotähkäksi.

Kahvila-ravintolan tärkeimmät tuotteet ovat muuton jälkeenkin maistuva keittolounas ja itseleivottu, tuore pulla. Elotähkä on myös baari. Sen asiakkaat arvostavat päiväauringon puolelle rakennettua isoa, tunnelmallista terassia.

Terassille, vessoihin ja kaikkiin muihinkin tiloihin on esteetön kulku. Ainoat rappuset ovat kampaamolle tehdyllä uudella ovella, mutta kampaamotuolinkin äärelle pääsee luiskia pitkin kahvilan kautta.

– Rautajärven pitkät rappuset rajoittivat muun muassa lounastajien määrää. Myös posti ehti jo vaatia esteetöntä kulkua, Eija Tähkänen sanoo.

Hän myöntää, että muuton alla olo on iloinen, mutta myös haikea.

– Toukokuussa tuli täyteen 12 vuotta Rautahovissa.

Kahvilan muuton jälkeen talo palautunee juhlataloksi, jota voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin.

– Tiedän, että maamiesseuralla on ollut remonttisuunnitelmia, jotka on muuton jälkeen helpompi toteuttaa.

 

Hektinen muutto

Kuhmalahtelainen Aleksandra Rosendahl on ehtinyt hankkia kolmessa ja puolessa vuodessa vakituisen asiakaskaartin Rautajärvellä. Kesäaikaan kalenterit ovat täynnä mökkiläisten ansiosta.

Parturi-Kampaamo Sandralla oli edessään muutto joka tapauksessa, sillä pankki myi entiset liiketilat.

– Saman katon alla palvelut tukevat toinen toisiaan. Kampaamoaikaa odottaessaan voi poiketa kahville ja lähtiessään hoitaa kauppa-asiat, Rosendahl sanoo.

Muuttoviikonloppu on hänelle hektinen, sillä viimeiset asiakkaat lähtevät vanhoista tiloista lauantaina neljän aikaan ja ensimmäiset tulevat uuteen kampaamoon maanantaiaamuna.

Uudet, valoisat tilat tulevat paremmin esille. Kampaamoon tulee kaksi tuolia, joten kiireapulaisellekin on valmiina oma paikka.

– Tilat ovat toimivammat, kun kaiken pääsee suunnittelemaan ja rakentamaan alusta alkaen, Pälkäneen Itäkeskuksen uudet yrittäjät sanovat.

Esimerkiksi Eija Tähkänen näkee ranskalaisia paistaessaan asiakkaansa, eikä juomavarastoon tarvitse enää kömpiä kellariin. Saapuvat tavarat saa nostella lastauslaiturilta keittiöön, jonka sisäänajetut koneet löytyivät Mouhijärveltä.

Yrittäjät suuntaavat suuren kiitoksen kiinteistönomistajille, Elina ja Pekka Penttilälle. Ilman heitä kylän palveluvarustus ei olisi täydentynyt nykyisenlaiseksi.

Rakentajat Saarikon Jani Leino ja Ossi Ali-Kippari (taustalla) viimeistelivät Itäkeskuksen uutta terassia loppuviikosta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?