Puput muuttivat kesäksi Iittalaan

Juhannuksen aluspäivät ovat olleet Teemu Luodolle vuoden hektisintä aikaa viimeisten neljän vuosikymmenen ajan. Näinä päivinä Kuhmalahden Taidepappilan kesänäyttelyn taiteilijat ovat tuoneet viimeisiä teoksiaan ja isäntä yrittänyt pitää käsissään kokonaisuuden sekä sadat juoksevat asiat. Avajaisia on vietetty juhannuksena, ja juhannuspäivänä Luoto on palvellut tavallista hilpeämmällä tuulella olevia näyttelyvieraita.

Tänä vuonna kesänäyttely avaa vasta heinäkuun vaihteessa, ja siitä vastaa helsinkiläinen taideryhmä Kolmas kerros. Teemu Luodolla ei ole vireillä vessaremonttia kummempia askareita.

– Vasta tajusin, että juhannushan on juuri. Minulla ei ole sen varalle mitään suunnitelmia.

Vaikkei Teemu Luoto rakennakaan kesänäyttelyä, näkyy isännän kädenjälki Taidepappilassa tänäkin kesänä.

– Tekeillä on muutamia teoksia taidepolun varrelle.

73-vuotias kuhmalahtelaistaiteilija ei ole muutenkaan heittäytymässä eläkevaariksi, vaan uusia teoksia ja ideoita tuleville vuosille syntyy kaiken aikaa.

– Esimerkiksi taiteilijasuvuista saisi hauskan teeman vaikka kesän 2014 näyttelyyn.

 

Talo täynnä väriä ja iloa

Teemu Luodon teoksia pääsee tänä kesänä näkemään Iittalan naivistinäyttelyssä.

– Jotkut vähättelevät naivisteja tai pelkäävät naivistileimaa, koska se ei ole heidän mielestään oikeaa taidetta. Minä pidän kutsua kunnia-asiana. Näyttelyn taiteilijoissa on hyvin vähän vaihtuvuutta; esimerkiksi täksi vuodeksi uusia tekijöitä pääsi mukaan vain kaksi. Monet ovat olleet mukana alusta alkaen.

Naivistinäyttely vetää kesän aikana Iittalaan parikymmentä tuhatta kävijää. Näyttely on sikäli harvinainen, että sinne lähdetään koko perheen voimin. Monelle kävijälle se on vuoden ainoa näyttely.

Teemu Luoto ei ole ennen Iittalassa vieraillut. Kokonaisuus oli taiteilijalle iloinen yllätys.

– Ulospäin pieni puukoulu asvalttikentän laidalla näytti jotenkin vaatimattomilta. Mutta sisällä on lämmin ja kotoisa tunnelma. Aluksi pelkäsin myös, että räikeänväriset teokset syövät toisiaan. Mutta eivät teokset sinne hukkuneet, vaan puputkin pääsevät mukavasti esille.

 

Avajaisiin pitkät jonot

Naivistinäyttelyn maalauksista puolet myydään avajaispäivänä. Myös Teemu Luodon keramiikka on käydä kaupaksi alusta alkaen.

– En minä kyllä ennen ole ollut tällaisessa näyttelyssä, jossa on pitkä jono ovella jo ennen avajaisia, keraamikko nauraa.

Hänen näyttelykutsun poiki Voipaalassa esillä ollut 70-vuotisjuhlanäyttely. Naivistinäyttelyn taiteellinen johtaja vieraili siellä ja pyysi Luotoa Iittalaan täksi kesäksi.

– Kun hän otti yhteyttä, lähetin ensin kuvia uusista veistoksista, joissa tytöt ratsastavat jättifalloksella. Mutta ne jätettiin seuraaville kesille, Luoto nauraa.

Iittalaan lähti Kuhmalahdelta afrikkalaisnaamioita, Ahtisaaren piirteitä omaksunut jättikoira ja kaikki puputeokset mitä Taidepappilasta löytyi.

 

Teemu Luodon keramiikkapuput kohtaavat Sanna Lappalaisen kankaasta tehdyt puputaulut Iittalan naivistinäyttelyssä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?