Terveisiä erämaasta

Luonto puskee läpi maalauksista, valokuvista ja kollaaseista Terveisiä Laipanmaasta -näyttelyssä Mikkolan Navetalla. Työt syntyivät, kun Valkeakoski-opiston taideaineiden opettaja Timo Pajunen vei ryhmän neljäksi päiväksi Laipanmaalle. Neljän päivän aikana helatorstain pitkänä viikonloppuna kahdeksan leiriläistä henkeä syventyi luontoon Pihtilammen lähettyvillä. Porukka piti Rajalan kämppää tukikohtanaan, mutta yöpyi muualla.

Erämaa-alue on tullut Pajuselle tutuksi parin viime kesän aikana, jolloin hän on ”tallustellut” Laipanmaalla.

– Laipassa on monennäköistä luontoa aina romanttisista järvinäkymistä ryteikköön. Ideana oli mennä paikkaan ja katsoa, mitä se paikka tuottaa, leirin vetäjä kertoo.

Pajusen mukaan kaikki valokuvaavat nykyään. Kuvaan syntyy kuitenkin kokonaan erilainen suhde, kun teoksen työstää alkuperäisessä ympäristössä sen sijaan, että maalaisi näkymän siisteissä sisätiloissa valokuvan perusteella.

– Sinänsä edellä mainitussa menetelmässä ei ole mitään vikaa. Tärkeät ja olennaiset asiat vain tulevat herkemmin esiin paikan päällä, missä ylitetään mukavuuskynnys ja työskennellään pienellä riskillä. Se on ihan terveellistä nykyisin, Timo Pajunen rohkaisee.

 

Yhteisöllisyys löytyy yhdessä tekemisestä

Yksi leirin kohokohtia oli viivan työstäminen maastoon. Rajalan neonoranssi viiva syntyi, kun porukka sitoi nauhoja puunrunkojen ympärille yhden leiriläisen ohjeiden mukaan.

– Yhdessä tekeminen hitsaa porukkaa yhteen, kun väki juoksee pitkin metsää ja yrittää saada nauhat oikealle korkeudelle. Se oli muutenkin sopivaa ohjelmaa ainoaan sadepäivään, Pajunen kertoo.

Pajusen mielestä erähenkinen ryhmä pystyi hyvin välittämään paikan tunnelman teoksiinsa. Navettakallerian seiniltä tapaa manipuloituja valokuvia, maalauksia sekä luonnonmateriaaleista koottuja tutkielmia ja erilaisia sekatekniikoilla valmistettuja kollaaseja.

Maritta Laitisen Poilun Varrelta ja Polun varrelta II.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?