Kunnanosapolitiikka torppasi sopeutustoimet

Eero Laesterä johtaa Pälkäneen tarkastuslautakuntaa.

 ”Pälkäne on elänyt liitoksen jälkeisen ajan kuten moni muukin liitoskunta: päätöksenteko on ollut lähes kyvytön sopeuttamaan palvelurakennetta vastaamaan todellista tarvetta ja rahoituskykyä ja samalla on turvauduttu keräämään verovaroja kuntalaisilta”, tarkastuslautakunta ruoskii arviointikertomuksessa päättäjiä.

”Sopeutustoimet ovat lähes kauttaaltaan tyrehtyneet taitavaan kunnanosapolitiikkaan, minkä seurauksena rakenteellisia toimenpiteitä ei ole saatu toteutettua.”

Tarkastuslautakuntaa johtaa Eero Laesterä (kok). Maan johtava kuntatalouden asiantuntija kiertää saneeraamassa kriisikuntia ja konsultoimassa liitoshankkeissa. Häntä mietityttää, tiedostavatko kaikki pälkäneläispäättäjät, millaisia keinoja itsenäisyyden ylläpitäminen edellyttää.

Suurin haaste tulee väestön ikääntymisestä. Viime vuosina 75 vuoden rajapyykin on ylittänyt kymmenkunta pälkäneläistä. Vuoden 2020 jälkeen reilut 40 kuntalaista täyttää joka vuosi 75 vuotta. Jos ikääntyneet hoidetaan nykyrakenteilla ja hoito maksetaan veroprosenttia korottamalla, sitä pitää nostaa kymmenen vuoden päästä 0,4 prosenttiyksiköllä joka vuosi.

Jukka Kittilä (kesk) kiitteli ammattitaitoista tarkastuslautakuntaa selkeästä ja havainnollisesta arviointikertomuksesta.  Kunnan taloudellisesta ja toiminnallisesta itsenäisyydestä Kittilällä oli erilainen tulkinta kuin arviointikertomuksen kirjoittajalla.

– Kunta ostaa enemmän palveluita kuin tuottaa niitä omalla organisaatiolla. Siitä huolimatta kunta voi olla itsenäinen. Itsenäisyys ei matematiikkaa, vaan tunnetta sekä päätöksentekokykyä ja -halua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?