Aikamatka Luopioisten menneisyyteen

Kukkian kauniilla rannoilla ja mäkimailla peruskallion kiviin ja kiteisiin on kirjoitettu tarinoita Suomen syntyvaiheista jopa kaksi vuosimiljardia sitten. Tapahtumat ovat paljon dramaattisempia kuin rauhallista kylänraittia katsellessa luulisi.

Luopioisten tarinan vaiheet kerrataan ensi lauantaina 30.6 kello 13 Mikkolan Navetalla. Muodonmuutoksia ry:n järjestämälle yleisöluennolle ovat tervetulleita kaikki kotiseudun menneisyydestä kiinnostuneet. Muodonmuutoksia ry:n yhteistyökumppanit edustavat kovan luokan asiantuntemusta, joten tilaisuus tulee olemaan kiinnostava aikamatka syvään historiaamme.

– Luopioisten tarinan tapahtumapaikkoina ovat olleet muun muassa muinaismeren äänetön syvänne, punahehkuinen laavakenttä, lumihuippuinen vuoristo, dinosaurusten tasanko ja rannaton jäälakeus, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon geologian yli-intendentti Arto Luttinen.

Arto Luttinen esittää luennollaan ”Sappeen stratovulkaani ja muita tarinoita Luopioisten synnystä”   kuvakertomuksen Luopioisten alueen geologisista syntyvaiheista.

Kivien tunnistuksessa voi tulla yllätyksiä

Esitelmän jälkeen Arto Luttinen ja mineraaliasiantuntija Jarkko Stenman vastaavat yleisökysymyksiin ja tunnistavat yleisön tuomia kivi- ja mineraalinäytteitä. Pihalta poimittu kivi voi olla peräisin vaikkapa tulivuoren rinteiltä tai jääkauden paikoillaan asettama. Jos kivi ei mahdu mukaan, valokuvakin voi auttaa tunnistamisessa.

Mikkolan Navetalla järjestettävässä tilaisuudessa esitellään myös Muodonmuutoksia ry:n uusi monivuotinen hanke ”Maa”, jonka tuloksena Luopioisiin rakennetaan alueen geologiaa, arkeologiaa ja historiaa kuvaava pienoismalli.

Lauantain tilaisuudessa FM Aleksis Karme ja FT Seija Kultti Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta esittelevät suunnittelun pohjaksi luodun kolmiulotteisen mallin. Usean vuoden mittaisella Maa-hankkeella tavoitellaan paikallisten asukkaiden ja asiantuntijoiden yhteistyötä, joten jokaisella on mahdollisuus osallistua pienoismallin rakentamiseen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja puffetti palvelee. Lisätietoja: www.mikkolannavetta.fi puh 045 651 8089

Luopioisten pohjakartasta tehty kuva. Kuvaaja: Aleksis Karme

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?