Kangasalle sattuu loppukesäksi varsinainen SM-kisasuma. Se käynnistyy elokuun puolivälissä, kun Vesaniemessä ratkotaan avovesiuinnin Suomen mestaruudet. Pari viikkoa myöhemmin samassa paikassa melotaan Suomen mestaruuksista.
Syyskuun puolivälissä toista tuhatta ikäsuunnistajaa kokoontuu Kangasalle, kun Säynäjärven maastossa Oriveden rajan tuntumassa kilpaillaan keskimatkojen Suomen mestaruuksista.
Tapahtumien takana olevat erikoisseurat tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä ja tarjoavat toisilleen talkooapua.
– Meillä esimerkiksi on käytössä SK Kangasalan ajanottosysteemi. Se on tosin vielä vähän harkinnassa, mihin ajanottosiru kiinnitetään, Uimaseura Kangasalan Kuohun puheenjohtaja Kalle Ollila kertoo.
Ajanottojärjestelmä saattoi olla yksi syy, miksi UKK sai avovesiuinnin SM-kisat järjestettäväkseen. Avovesiuinnin Suomen mestaruuksista on kilpailtu vuodesta 2010 alkaen Vanajavesiuintien yhteydessä. Kisat piti järjestää myös tänä vuonna Hämeenlinnassa. Sähköisen ajanottolaitteiston vuokraaminen on kuitenkin niin kallista, että järjestävä seura joutui luopumaan kisoista, ja ne tulivat alkukesästä uudelleen hakuun.
Kesäpäiväuinnit saivat SM-arvon
Uimaseura Kangasalan Kuohu tarjoutui järjestämään avovesiuinnin SM-kisat 12. elokuuta Vesaniemessä Kesäpäiväuintien yhteydessä. Kisaisännyys varmistui juhannuksen alla.
Kesäpäiväuinnit kilpailtiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Silloin matkoina oli kaksi kilometriä, kilometri ja 500 metriä. SM-arvon vuoksi päämatka pitenee kolmeen kilometriin.
Suomen mestaruuksista uidaan miesten, naisten, ikäuimareiden ja junioreiden sarjoissa. Ikäuimareiden sarjat ovat 35–59-vuotiaille sekä yli 50-vuotiaille miehille ja naisille. Juniorisarjoissa kilpailevat alle 18-vuotiaat pojat ja alle 17-vuotiaat tytöt. Juniorisarjojen alaikäraja on 14 vuotta. Lisäksi nuorten, yleisen ja ikäuimareiden sarjoissa kilpaillaan kolmihenkisin joukkuein, joissa pitää olla vähintään yksi molempien sukupuolten edustaja.
SM-matkoille osallistuvilla on oltava uinnin tai triathlonin kilpailulisenssi. Harrastesarjoissa kilpaillaan 500, 1000 ja 2000 metrin matkoilla.
– SM-matkoille odotetaan reilua sataa uimaria. Harrastesarjoihin tuskin saadaan aivan samanlaista uimarijoukkoa kuin SM-matkoille. Ja lopullisesti osanottajamäärän ratkaisee keli, Ollila sanoo.
Futisjunnut ja VPK apuna järjestelyissä
Suunnistusseura SK Kangasala ei ole ainoa kangasalalaisyhdistys, joka on mukana avovesiuinnin SM-kisajärjestelyissä.
– Kangasalan melojat olivat jo viime vuonna uimareiden turvana. Lisäksi talkoisiin tulee mukaan Kangasalan VPK:n pelastussukeltajia ja FC Kangasalan jalkapallojunioreita, Kalle Ollila kertoo.
Myös elokuun alkuun saakka suljettu uimahalli Kuohu avaa ovensa sopivasti SM-uinteihin: kilpailijat pääsevät suorituksensa jälkeen halliin suihkuun, saunaan ja pulahtamaan järveä lämpimämpiin vesiin.
Kesäpäiväuinneista pyritään rakentamaan rantakarkelo, joka vetää monenlaista yleisöä ja kilpailijoita.
– Toivomme, että kilpauimareiden lisäksi myös harrastajat löytävät avovesikisan. Tapahtuman oheen järjestetään erilaista oheisohjelmaa, muun muassa lasten duathlonkisa, jossa on uinti- ja juoksuosuus. Muutakin perheitä kiinnostavaa ohjelmaa suunnitellaan mukana olevien seurojen kanssa, Ollila kertoo.
Vesaniemen kisarata on 500 metriä pitkä, ja uimarit ovat kaiken aikaa yleisön silmien edessä.
Avovesiuinti on nykyisin myös olympialaji. 10 kilometrin matka oli olympiaohjelmassa ensimmäistä kertaa vuonna 2008 Pekingin olympialaisissa.