Palokunnanjuhlat: Vanha sammutusauto esiintyy Onkkaalan VPK:n juhlissa viimeistä kertaa

Heinäkuu alkaa marssien ja tanssien

Tämä vuonna 1996 hankittu sammutusauto esiintyy ensi sunnuntaina viimeistä kertaa Onkkaalan VPK:n juhlissa. Vuoden vaihteessa sen tilalle saadaan vastavalmistunut, nykyajan vaatimuksia vastaava auto.

Ensi sunnuntai on heinäkuun ensimmäinen eli Heinä-Maaria, Pälkäneen vanha kirkkopyhä ja Onkkaalan perinteinen palokunnanjuhlapäivä.

Juhla alkaa palokuntamarssilla Onkkaalan keskustassa kello 15 ja jatkuu Vilpolan luona kentällä, missä palokunnan eri osastot sekä näytelmäkerho esittävät ohjelmaa, Tampereen VPK:n puhallinorkesteri soittaa, Aimo Kokkola juontaa ja kahvila palvelee.

Tanssit pidetään Vilpolassa kahtena iltana, sunnuntaina ja maanantaina, kuten aina ennenkin.

 

Uusi sammutusauto tulossa

Palokunnanjuhlien yhteydessä on vielä mahdollisuus päästä ajelulle pitkään palvelleella paloautolla, joka on pian lähdössä pois Pälkäneeltä. Onkkaalan VPK on luopumassa vanhasta sammutusautosta 16 uskollisen palvelusvuoden jälkeen. Vuoden vaihteessa odotetaan tilalle upouutta autoa, ja vanha laitetaan myyntiin.

Palokunnan päällikkö Pasi Munne kehaisee, että vanha auto on hyvässä kunnossa. Hän uskoo, että sillä on edelleen tulevaisuus hälytysautona.

– Kun se on oma, sitä on pidetty hyvin. Kestävä tämä on ollut, ei ole paljon tarvinnut korjata. Aivan varmasti sille löytyy ostaja, kun kilometrejäkään ei ole paljon kertynyt, hän uskoo.

Aika vain on ajanut vanhan sammutusauton ohi, sen kalusto alkaa käydä vanhanaikaiseksi. Sen seuraaja sopii paremmin pariksi kolme vuotta sitten hankitulle säiliösammutusautolle.

– Nuorten palokuntalaisten on helpompi oppia kuljettamaan autoja, kun ne ovat ikään kuin samaa paria. Tähän asti meidän sammutusautot ovat olleet aina eri vuosikymmeniltä ja erimerkkisiä, mutta nyt saadaan kaksi suunnilleen samanikäistä ja samalla tavalla ajettavaa, Munne toteaa tyytyväisenä.

 

Oma kalusto on harvinaisuus

Nykyään on poikkeuksellista, että vapaapalokunnat hankkivat itse kalustonsa, lisäksi aivan uuden kaluston.

– Kun haimme Palosuojelurahastolta tähän avustusta, se oli ainoa hakemus laatuaan koko maassa. Emme mekään sitä saaneet, koska Palosuojelurahastolla ei ollut nyt varoja osoittaa tällaiseen tarkoitukseen. Niinpä päätimme hankkia auton kokonaan omalla rahoituksellamme, koska se joka tapauksessa tarvitaan, Pasi Munne kertoo.

Uusi paloauto ei ole hankinta halvimmasta päästä, sillä se maksaa pienehkön omakotitalon verran. Oman kaluston vaihtoehtona on Aluepelastuslaitoksen kierrätysjärjestelmä, jossa vapaapalokunnat saavat käyttöönsä muutaman vuoden välein vaihtuvia käytettyjä autoja.

– Sellaiset eivät pysy yhtä hyväkuntoisina, kun kukaan ei hoida niitä ominaan. Henkilökunnan motivaatio pysyy korkealla, kun meillä on oma kalusto, paras mahdollinen. Ja tämän jälkeen ei varmasti viiteentoista vuoteen tarvitse miettiä raskaan kaluston uusimista, Munne uskoo.

 

 

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?