Mobilia kerää juttua karavaanareista, Olympiatakseista ja pyöräilijöistä

Mobilia kerää tietoja eri ilmiöistä tuleviin näyttelyihin sekä erilaisiin historiahankkeisiin. Tällä hetkellä Mobilia kysyy karavaanareista ja kaksipyöräisten käyttäjistä sekä Checker-takseista.

Mobilian kuva-arkiston kuva

Motorisoitu leirintämatkailu lähti aikoinaan liikkeelle autoon tai moottoripyörän päälle pakatusta teltasta. Suomessa matkailuvaunut ovat sodanjälkeinen ilmiö, joka kasvoi suurten ikäluokkien kasvun myötä. Matkailuautot ovat vielä tuoreempi ilmiö.

Nyt Mobilia ja SF-Caravan ry. keräävät laajalla valtakunnallisella tutkimuksella ja siihen liittyvällä kyselyllä tietoa tämän ilmiön synnystä ja kehityksestä, iloista ja suruista.

Voit vastata kertomatta nimeäsi – mutta tutkimuksen kannalta nimellä varustettu vastaus on arvokkaampi, koska siinä esitetyt asiat voidaan tarvittaessa tarkistaa ja niitä voidaan täydentää. Vastauksia tullaan käyttämään vuonna 2013 valmistuvassa karavaanarihistoriassa, jonka kirjoittaa VTM Tapani Mauranen (tapani.mauranen(at)mobilia.fi). Lisätietoja saa myös museonjohtaja Heidi Rytkyltä, puh. 040 900 6641 tai heidi.rytky(at)mobilia.fi. Kertynyt aineisto tullaan säilyttämään Mobilian arkistossa tulevien sukupolvien käyttöön. Vastaukset voi lähettää paitsi Mobilian internet-sivujen kautta myös sähköpostilla tapani.mauranen(at)mobilia.fi tai kirjeenä osoitteeseen: ”Karavaanarikysely” Mobilia, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala. Paperiversion kysymyksistä voi pyytää Mobiliasta tai SF-Caravan ry:n toimistosta.

Kyselyyn vastanneiden kesken järjestetään arvonta, jossa palkintona on 10 näyttelyjulkaisua ja kausilippua Mobiliaan. Nimettömät vastaukset eivät osallistu arvontaan.

Matkalla kaksipyöräisellä  ja Suomen Olympiakisojen taksit

Mobilian vuoden 2013 näyttely on nimeltään Kaksipyöräisten vuosikymmenet. Näyttelyä ja siihen liittyvää julkaisua varten keräämme omakohtaista muistitietoa matkoilta, joita on tehty polkupyörällä, mopolla tai moottoripyörällä. Lisätietoja kyselystä kirsti.lehtomaki[at]mobilia.fi. Kysely on avoinna 15.9.2012 asti.

Checker-autotehdas valmisti automalleja suurten amerikkalaisten kaupunkien taksikäyttöön. Helsingin Olympialaisten kynnyksellä tehtaan poistokentältä ostettiin Suomeen 500 auton erä korvaamaan huonokuntoista taksikalustoa. Tällä kyselyllä kerätään tietoa ja tarinoita Checkereiden vaiheista Suomessa. Vastauksia tullaan käyttämään Checkerin historiasta Suomessa kertovassa kirjassa. Vastauksia voi elävöittää valokuvilla ja muulla aineistolla.

Lisätietoja kyselystä martti.piltz(at)mobilia.fi, 044-0906646. Kysely on avoinna 15.9.2012 asti.

Kyselyihin voi osallistua Mobilian kotisivuilla osoitteessa www.mobilia.fi.  Museokäynnin yhteydessä useimpiin kyselyihin voi vastata paperiversionakin.

Lisätiedot Mobilian kyselyistä Museonjohtaja Heidi Rytky, puh. 040 900 6641, heidi.rytky@mobilia.fi ja  amanuenssi Kirsti Lehtomäki, puh. 040 900 6671, kirsti.lehtomaki@mobilia.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?