Runsaiden sateiden järviin huuhtomat ravinteet tarjoavat leville suotuisat kasvuolot

Myrkyllinen sinilevä kukkii Kirkkojärvessä

Pahoin rehevöitynyt Kangasalan Kirkkojärvi kärsii edelliskesien tapaan erittäin runsaista sinileväkukinnoista.

Kirkkojärveltä otetussa vesinäytteessä esiintyi Anabaena sp. ja Microcystis sp. -sinileväsukuja, jotka voivat muodostaa hermo- ja maksamyrkkyjä. Kirkkojärven vettä ei suositella käytettäväksi runsaan leväkukinnon aikaan.

Kirkkojärven fosforipitoisuus kohoaa kesäisin erittäin runsaaksi. Ravinteet ovat peräisin Kangasalan jätevesistä, jotka laskettiin vuoteen 1980 saakka Supanojan kautta Kirkkojärveen. Pohjasedimenteissä on runsaasti ravinteita, ja sisäinen kuormitus ylläpitää rehevyyttä.

Kirkkojärven lisäksi kolmelta muultakin Kangasalan rannalta havaittiin kesäkuun viimeisellä viikolla sinilevää. Roineen, Ukkijärven ja Vesijärven sinilevämäärät olivat kuitenkin vähäisiä. Kaikkiaan sinilevää oli yhdeksällä leväseurantaan kuuluvalla pirkanmaalaisrannalla. Pirkanmaan levätilannetta seurataan 40 havaintopaikalla.

Sinilevät saattavat aiheuttaa tänä vuonna runsaasti kiusaa, vaikka viileän alkukesän aikana on saatu edellisvuosia vähemmän lämpöä ja valoa, joita levät tarvitsevat kasvaakseen. Sen sijaan ravinteita on liikkeellä runsaasti, koska viimeisen vuoden aikana on saatu runsaasti sateita, jotka huuhtovat ravinteita järviin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?