Leirillä syntyy bändi ja biisi

Maanantai 25.6., 12–16-vuotiaiden nuorten bändileiri Vahderpään vapaa-ajankeskuksessa: joku pimputtaa pianolla herkkää Tiktakin kappaletta, toinen jyskyttää rummuilla Iron Maidenin hevimättöä. Kun perussettiin lisätään pari kitarariffiä ja aloittelevan laulajan mikrofonikokeilut, niin saa käsityksen tilanteesta, mikä vallitsee ensimmäisissä bänditreeneissä. Viiden päivän aikana kaaoksesta kuitenkin syntyy järjestys, ja perjantaina vanhemmat saavat kuulla loppukonsertissa nuorten omia, itse työstettyjä biisejä.

Koskettimissa Perttu, rummuissa Jere, laulu Mona, basso Moona, kitaroissa Jimi ja Mikael. Miksaamassa Katri Eerola.
Kuva: Mikko Heinonen.

Jo kymmenennen kerran bändileiri kokoaa soitto- ja bänditouhuista kiinnostuneita pirkanmaalaisia nuoria Vahderpäähän. Tänä kesänä 18 leiriläisestä koottiin neljä eri bändiä. Vapaa-aikaohjaaja Katri Eerola mukaan sekä rumpaleita että kosketinsoittajia on erityisen paljon, mutta basisteja vain kaksi. Moni kuitenkin soittaa useampaa instrumenttia. Niinpä joku kitaristi joustaa ja basson varteenkin saadaan soittaja. Eerola ei ota kantaa basistivitsien osuuteen basson soiton suosiossa, mutta hän arvelee, että vahva itseilmaisu kitaralla, rummuilla tai koskettimilla kiinnostaa enemmän.

Vapaa-ajanohjaajien lisäksi leiriläisiä kaitsevat musamies, koulunkäynninohjaaja Juha Mäkelä sekä iltaisin NMT:n rumpali ja Sydän-Hämeen Lehden myyntitykki Mikko Heinonen.

– Biisien tekemiseen en puutu. Leiriläiset saavat tehdä kappaleet alusta loppuun itse, mutta neuvon kyllä, jos soittamisessa tarvitsee apua esimerkiksi kertosäkeeseen siirtymisessä, jo kolmatta kesää leirillä häärivä Heinonen sanoo.

Myös moni nuori tulee leirille useampana vuotena. Soitto- ja lauluhommat vetävät puoleensa, vaikka ei tuntisi ketään ennestään. Jos yksi on soittanut kitaraa kuusi vuotta ja toinen vain kuusi kuukautta, kelpaa apu myös muilta leiriläisiltä. Vikkelimmät säveltäjät ja soittajat ehtivät treenata perjantain loppukonserttiin cover-esityksen.

– Kyllä täällä kyyneleitä vuodatetaan, varsinkin viimeisenä leiripäivänä, kun jännitys saa vallan. Moni saattaa esiintyä ensimmäistä kertaa yleisön edessä, vapaa-aikaohjaaja Katri Eerola kertoo.

Painetta nostavat yhdessä sävelletyt ja sanoitetut kappaleet, jotka lähtevät suoraan nuorten omasta kokemusmaailmasta. Se koskettaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?