Tuulivoimapuisto Laipanmaahan?

Laipanmaata on ehdotettu alueeksi tuulivoimalle.

Laipanmaan soveltuvuutta tuulivoimapuistoksi selvitetään Pirkanmaan maakuntaliitossa. Liitto keräsi maakuntakaavasivujen kautta palautetta ja ehdotuksia tuulivoimasta touko-kesäkuun vaihteessa. Palaute kerättiin Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -selvitykseen, joka on yksi Pirkanmaan maakuntakaava 2040:n taustaselvityksistä. Tuulivoimaselvitys valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Pirkanmaalaiset antoivat noin 70 ehdotusta ja kommenttia tuulivoimaan. Suurin osa ehdotuksista tuli yksityishenkilöiltä, kuten myös Laipanmaata koskeva ehdotus. Viestissä tiedusteltiin Laipanmaan soveltuvuutta tuulivoimapuistoksi Pälkäneen ja Kangasalan raja-alueella.

Maakuntainsinööri Satu Appelqvistin mukaan kaikki palautteet on nyt kirjattu.

– Seuraavaksi nämä ehdotukset, jotka koskevat kolmeakymmentä aluetta ympäri Pirkanmaata, tutkitaan elo-syyskuun aikana. Kansalaisten antamia alue-ehdotuksia ja Pirkanmaan liiton tutkimia mahdollisia tuulivoima-alueita esitellään yleisötilaisuuksissa Pälkäneellä, Kihniössä ja Sastamalassa. Samalla kerätään kommentteja ja lisätietoja alueista, Appelqvist toteaa.

Tuulivoimapuisto vaatii tuulta ja tilaa

Pirkanmaan maakuntaliitto on alustavasti etsinyt tuulivoimapuistoille soveltuvia alueita paikkatietoaineistojen pohjalta. Liitto tekee jatkoselvityksiä erityisesti Ylä-Pirkanmaalla sekä Sastamalan, Punkalaitumen, Pälkäneen ja Kangasalan suunnilla.

– Näiltä alueilta löytyy asumattomia alueita, joiden tuulisuus sopii energiantuotantoon, Appelqvist toteaa.

Alkuvaiheen kartoituksissa on haettu vähintään neliökilometrin laajuisia alueita viidelle tuulivoimalaitokselle, joiden teho on noin 2–3 megawatin luokkaa.

– Todennäköisesti pyritään kuitenkin löytämään vähintään kahden neliökilometrin kokoisia alueita, joihin voisi sijoittua minimissään 10 voimalaitosta. Voimaloiden napakorkeus on vähintään sata metriä, ja roottorin siivet nostavat kokonaiskorkeuden karkeasti 140–150 metriin, Appelqvist huomauttaa.

– Pälkäneellä yleisötilaisuus järjestetään 12. syyskuuta kello 18, mutta paikka on vielä avoin.

Aiheesta järjestetään kaikille avoin seminaari 3. lokakuuta Tampereella. Selvityksen luonnos tulee samanaikaisesti yleisesti nähtäville mielipiteiden antamista varten.

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -selvitys

- Perusedellytys on, että tuulivoimalle soveltuvat alueet osoitetaan maakuntakaavoissa, ja tuulivoimalat sijoitetaan keskitetysti useamman voimalan yksiköihin.

- Tavoitteena on löytää Pirkanmaalta alueita, jotka mahdollistavat maakunnallisesti merkittävän tuulivoimatuotannon ja joilla yhteensovittamisen tarve muun maankäytön kanssa on vähäinen.

- Tarkastellaan asutuksen sijoittumista, luonto- ja maisema-arvoja, kulttuuriympäristöjä ja maankäyttöä.

- Tarkastellaan alueiden tuulisuus-oloja, maanpinnan korkeussuhteita ja teknisiä edellytyksiä.

- Alueista käydään selvityksen aikana keskustelua eri toimijatahojen kanssa.

- Hankeryhmään kuuluvat Pirkanmaan ELY-keskus, Trafi, Puolustusvoimat, Fingrid Oy, Tuulivoimayhdistys ry, Finavia sekä Pirkanmaan kunnat (Parkano, Sastamala, Tampere, Urjala ja Virrat), joissa on vireillä suurempia tuulivoimahankkeita tai jotka ovat jo tehneet potentiaalisten tuulivoima-alueiden kartoitusta osana yleiskaavatyötä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?