Uuden koiraparkin ohella Aapiskukon pihamaalta löytyy suomalaisten pienyrittäjien ruokatuotteita ja käsintehtyjä lahjatavaroita

Aapiskukko palvelee myös eläimiä

– Tämä kuulostaa nyt vähän mainosmaiselta, mutta rehellisyyden nimissä en tiedä mitään näin hyvää palvelukokonaisuutta Suomessa kuin Pälkäneen Aapiskukko, Pälkäneen seudun vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvoja Hanna Heino toteaa.

Ennen kaikkea Heino viittaa Aapiskukon uuteen koiraparkkiin, mutta kehaisee ohessa myös pienyritys Sepesiä ja Kustavin Savipajaa.

– Kolmen koiran omistajana koiraparkki on minulle kuitenkin lähimpänä sydäntä. On aivan upeaa, että Mirkku (Aapiskukon yrittäjä Mirja Merikari) rakennutti tänne tällaisen. Olen niin ylpeä oman kylän yrittäjästä, Heino hehkuttaa.

 

Älä jätä eläintä kuumaan autoon

Koiraparkki on Heinon mukaan tärkeä myös eläinsuojelumielessä.

– Kun ihmiset käyvät kahvilla, koirat voi tuoda parkkiin vilvoittelemaan. Koiraa ei saisi jättää kuumaan autoon, sillä autosta tulee hetkessä kuuma kuin saunasta. Ilma ei autossa juuri paremmin kierrä, vaikka ikkunan jättäisi raolleen.

Heinon kolme pumi-koiraa viihtyy koiraparkissa vallan mainiosti. Yksi tunkee itsensä parkin perässä olevaan koppiin, ja toinen kaivaa itselleen viileän kuopan maan tasalle. Häkkejä parkissa on kaksi, joten mahdollisen eripuran välttämiseksi toisilleen vieraat koirat voi sijoittaa eri häkkeihin.

– Olen ajatellut kysäistä Mirkulta, josko saisin istuttaa parkin reunalle terijoensalava-aidan. Silloin häkkiin tulisi mukava varjoinen puoli koirien oleilla kuumilla säillä. Vesikuppikin olisi kiva. Silloin parkkia voisi kutsua koirabaariksi, Heino nauraa.

 

Kalakukoista poronpapanoihin

 

Muutaman kerran viikossa pienyritys Sepesin Seppo Nissilä parkkeeraa asuntovaununsa Aapiskukon pihamaalle.  Alkuperäiskäytössään vaunu ei ole, vaan Nissilä myy siellä suomalaisten pienyrittäjien valmistamia ruokaherkkuja, kuten esimerkiksi kala-, liha- ja lanttukukkoja, mustikka- ja kaarnikkamehua, Suttisen tilan mansikoita, lappilaisia kuivaherkkuja poronkäristyksestä karitsakeittoon sekä lakritsirusinoita joita kutsutaan poronpapanoiksi.

– Lapin toiseksi paras tuote on Lapin jängän kastike, eli hillakastike. Paras tuote on tietenkin joulupukki, Nissilä naurahtaa.

Nissilä kertoo tehneensä kymmenen vuotta töitä suomalaisten pienyrittäjien hyväksi. Kaikki hänen myymänsä tuotteet ovat suomalaisia.

– Pienyrittäjän on vaikea saada tuotteitaan esille. Minä annan tuotteista ostajalle maistiaisia ja kerron mielelläni kuka tekee tuotteen, missä tekee ja mistä hinta muodostuu.

Vuosia Nissilä on kiertänyt kärryllään erilaisia markkinoita ympäri Suomea. Lisäksi hän luotaa liukuestetossuja valmistavaa Karjalan Rapu Oy:tä.

 

 

 

 

Sitronella karkottaa hyttyset

Yksi Kustavin Savipajan kymmenistä myymälöistä löytyy Aapiskukon pihalta. Myymälällä on tietyt aukioloajat, mutta jos huomaat Suomen lipun liehuvan pihan seinässä aukioloajan ulkopuolella, on tupa avoinna.

Myymälästä – joka on vanha tervapirtti – löytyy jos jonkinlaista käyttö- ja lahjatavaraa. Saviastiat loistavat lukuisissa väreissä, ja myymälään on tulossa tekstiilejä Ekelundilta ja Lapin Kankureilta. Puutuotteet valmistaa Kuopion Käsityöaitta.

Myyjä Merja Sinisiipi rakastaa tuoksukynttilöitä.

– Minulla on niihin läheinen suhde, sillä olen itse ollut niitä valmistamassa. Lempituoksuni on valkoapila. Toinen suosikki on sitronella, sillä se karkottaa hyttyset. Istuksin kerran eteisessä kynttilän vieressä ja katsoin, kuinka hyttysiä tuli sisään, mutta sitruunan tuoksun havaittuaan ne kääntyivät takaisin.

Muita herkullisia tuoksuja ovat muun muassa mustikka, suklaa, villivadelma, koivu, omena ja laventeli.

Kustavin Savipajan myymälä avoinna to–ma kello 11–18. Ti–ke suljettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?