Jukka Törmä lämmittää Liekin Kirkastusjuhlille

Tuttu yhdistelmä, Jukka Törmä ja kitara, loihtii lämmintä tunnelmaa Kirkastusjuhlaviikonlopun alkajaisiksi Liekin terassilla lauantaina 7.7. kello 13 alkaen.

– Luvassa on omia biisejä ja sitten suomipoppia coverina, joukossa aika paljon manserokkia, pitkän linjan tamperelaismuusikko kuvailee listaansa, joka muotoutuu fiiliksen mukaan.

Luopioinen tuli keikkapaikkana tutuksi jo Lyhdyn aikoina. Liekin avajaisissa tunnelma kävi suorastaan kuumaksi, sillä bändi melkein sytytti koko ravintolan.

– Olimme saaneet juuri roudattua kamat sisään. Rumpalimme rupesi lukemaan Aamulehteä eikä huomannut, että siinä pöydällä olikin kynttilä. Lehtihän roihahti tietysti palamaan, Törmä kertaa ikimuistoista keikkaa Rotvalli-bändinsä kanssa.

– Onneksi vieressä oli kannu vettä, joten ei käynyt kuinkaan.

Hyvä meininki vetää kerta toisensa jälkeen Liekkiin.

– Asiakkaat ovat älyttömän mukavia, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Monesti kesällä ihmiset kysyvät, että ”koskas tuutte keikalle” ja laittavat ylös päivämääriä, että tulevat samoihin aikoihin mökille, Törmä kiittelee.

– Lämminhenkinen tunnelma on myös henkilökunnan ja omistajien ansiota.

Myös Kuohijoen VPK:n juhannuskeikkoista, Aslak and The Eskimos -klubista ja Aitoon reissuista on jäänyt mainiot muistot.

 

Suomen kaunein rakkausruno

Vuonna 1981 Juice Leskisen tuottamana ensimmäisen levynsä Jukka Törmä & Omuna julkaissut Törmä on ehtinyt olla monessa mukana.

– Se levy breikkasi silloin aika hyvin listoilla ja Omunan poikien kanssa kierrettiin pari vuotta kaikenmaailman kekkereitä ja festareita.

Samalta levyltä on peräisin myös haikeankaunis helmi Annaa ajatellessa.

– Opiskelin silloin kultasepäksi ja yhtenä päivänä olin aika huonolla tuulella viilaamassa sormusta työpajassa. Alemmalta vuosikurssilta yksi ihana hippityttö katsoi mua, toi mandariinin ja käsin kirjoitetun runon Annaa ajatellessa,  jossa oli vielä ornamentit ympärillä, Törmä muistelee.

Kaarina Helakisalta peräisin ollut runo kolahti heti täysillä, eikä ihme: takavuosina se valittiin Suomen kauneimmaksi rakkausrunoksi.

– Siitä paikasta lähdin yläkertaan pianon kimppuun ja sävelsin biisin varttitunnissa.

 

Katusoitosta Tahtiralliin

Omunasta kypsyi neljä ammattimuusikkoa: Vesa Sytelä vaikutti myöhemmin Juicen Grand Slamissa, Jukkis Järvinen Popedassa ja Sami Ruusukallio on vielä tänäkin päivänä Eppu Normaalin riveissä.

Törmä jatkoi omia polkujaan. Keikkailun, levytysten ja bändiviritysten ohella hän tuli tutuksi myös katusoittajana. Lopulta Tammelantorin kantatrubaduurista leivottiin katusoiton Suomen mestari vuonna 1999, vaikka hän ei kisoihin meinannut alunperin osallistuakaan.

Sen jälkeen menestystä alkoi ropista: seuraavana vuonna tuli voitto juomalaulun SM-kisoista ja vuonna 2002 Tapsan Tahtien Tahtirallista.

Törmä on myös tehnyt tilausmusiikkia ja äänityksiä oman Studio Kakadun puitteissa. Peräti kolmetoista vuotta kului Särkänniemen Lasten Eläintarhan muusikkona.

– Se oli unelmakesätyö, oman sisäisen lapsensa sisimmässään säilyttänyt mies toteaa.

 

”Lavalla on aina yhtä kivaa”

Lokakuun 6. päivä Liekin 10-vuotisjuhlissa nähdään keväällä perustettu kokoonpano Jukka Törmä ja Tammelan voima, jonka riveistä löytyy sekä nuorta että kokenutta verta.

– Aikomus olisi tehdä aika paljon omaa musiikkia, mutta suunnittelemme myös coversetit. Tämä uusi bändi on sikäli hauska, että olemme unohtaneet äänensärkijät ja säröt, eli soundi on raikas ja kuulas, mutta silti aika rock.

Muusikon arki ei ole ruusuilla tanssimista, Törmä tietää kokemuksesta. Glamour on kaukana kun ajaa ensin räntäsateessa satojen kilometrien päähän soittamaan ja palaa kotiin perheen luo vasta aamuyöstä.

– Oheistoiminta on aika rankkaa, eli matkustaminen, valvominen ja odottaminen. Silti se kaikki unohtuu kun pääsee soittamaan: lavalla on aina yhtä kivaa.

”Lavalla on aina yhtä kivaa.” Liekissä lauantaina esiintyvä Jukka Törmä veresti katusoittotaitojaan Tampereen Tammelantorilla.


Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>