Helposti saunaan

Hannu Kortelainen on toimelias eläkeläinen. Kesäksi 72-vuotias nikkaroija valmisti taas kaksi pihasaunaa.

Ei perustusten kaivamista, ei valutalkoita, ei edes kiuaskivien etsintää. Oman saunan löylyihin ei enää voi helpommin päästä, jos tekee kaupat kuhmalahtelaisen Hannu Kortelaisen rakentamasta pihasaunasta.

– Puoli tuntia siitä, kun sauna on pihalla, niin voi ruveta lämmittämään, mies varmentaa.

Etukäteisvalmisteluksi riittää se, että saunalle on katsottuna tontilta mahdollisimman tasainen kohta. Sijoituspaikassaan kun se tulee seisomaan kevytsoraharkkojen päällä.

– Kiuaskivetkin sisältyvät kauppaan, rakentaja lisää.

Halot saunan uusi omistaja sen sijaan joutuu hankkimaan itse.

 

Kaikki kuusesta

Hannu Kortelaisen työstämissä pihasaunoissa kaikki on kuusta rakenteista ja pukuhuoneen kalusteista lauteisiin saakka. Vaaleana hohtavan puulajin valinnalla on oma perusteensa.

– Mänty valuttaa kovasti pihkaa.

Löylyissä mahtuu hikoilemaan kerralla isompikin seurue, sillä lauteille kertyy leveyttä 195 senttiä. Ulkomitaltaan koko rakennus on 2 metriä leveä ja 3,90 metriä pitkä, josta mitasta pukuhuone haukkaa oman osansa.

Kun pihasauna nostetaan siirtoa varten lavalle, se yltää 4,2 metrin korkeuteen. Tämän rakentaja neuvoo ottamaan huomioon kuljetusreittiä valittaessa.

Pukuhuoneeseen järjestyy yöpymistilaa kahdelle kesävieraalle, kun seinältä lasketaan laveri alas penkkien ja pöydän päälle. Kätevää säilytystilaa on yhden umpinaisen penkin kannen alla.

– Jos sauna tulee omakotitalon pihaan, niin majoitustarvetta ei yleensä ole. Laittavat sitten pukuhuoneeseen omat tuolit ja pöydän.

Pukuhuoneen kalustusta lukuun ottamatta saunat ovat likipitäen identtisiä keskenään. Hukkalaudan minimoimiseksi Kortelainen ostaa puutavaran määrämittaisena, jolloin lopputulos on samanlainen.

 

Kaksi kesässä

Hannu Kortelainen on pitänyt tapanaan tehdä kesäksi kaksi saunaa valmiiksi. Kaikkiaan niitä on lähtenyt Pentorinteen naapurissa sijaitsevan omakotitalon pihasta jo miltei parikymmentä, vaikkei mies halua asiasta sen isompaa numeroa tehdä.

Ennen töihin ryhtymistä on tutkailtava säätilan kehittymistä seuraavan parin viikon ajalta. Yhden saunan valmistumiseen kuluu aikaa, tiukalla työtahdilla, juuri yleensä tuo kaksi viikkoa.

– Sauna on saatava vesikattoon saakka poutien aikana. Silloin tulee painettua pitkää päivää. Sisätöitä voi tehdä sitten sateidenkin aikana, rakentaja selittää sään seuraamista.

– Sadevesi on niin saasteista, hapanta, että se jättää seiniin niin pahat rannut, ettei niitä saa millään pois. Asiakas ei sellaista huoli.

Talveksi 72-vuotias nikkari jättää rakennustyöt kokonaan. Ulkona rakentaminen kun ei silloin suju kylmyyden takia.

 

Kerran sisäsaunassa

Yksi Hannu Kortelaisen rakentamista saunoista on pysynyt pihassa jo 22 vuotta. Se ei ole alun alkaenkaan tarkoitettu myyntiin, vaan on palvellut isäntäväen omia löylyttelytarpeita. Ahkerasti pihasaunaa on lämmitettykin.

– Yhden kerran olemme noiden vuosien aikana käyneet sisäsaunassa. Olimme juuri tulleet Pattayalta ja oli niin kova pakkanen, että ulkosaunaan meno jäi.

Lumessa piehtarointi kuuluu olennaisena osana talvisiin saunotteluhetkiin. Se selittää, miksi Kortelaisten piha menee niin laajalta alalta polanteille.

– Täytyy joka kerralla löytää sellainen paikka, missä ei ole aikaisemmin kieriskelty. Lumen pitää olla pehmeää.

Oma sauna kulki pitkään mukana myös lomareissuilla, joita Kortelaiset ovat tehneet matkailuvaunun kanssa jo 1960-luvulta lähtien.

– Elementtisaunan saa kasattua kymmenessä minuutissa. Sitten pääsee veden kantoon ja kivien hakuun.

– Enää sitä ei pakata mukaan. Lämmitetty sauna veti vieraita pysähdyspaikoilla, monet ihan mukavia, mutta seassa alkoi olla liian paljon viinan kanssa pelaavaa räyhäporukkaa, Kortelainen selittää matkasaunottelusta luopumista.

 

Liikettä nivelille

Hannu Kortelainen perustelee eläkepäivien nikkarointiaan liikunnan tarpeella.

– Sauvakävely ei oikein sytytä.

– Tässä rakentamisessa saa monipuolista liikuntaa, liikettä jokaiselle nivelelle. Aina hartiat ovat kipeinä olleet. Työnteko tekee niille hyvää.

Kun ei jouten osaa olla, niin käsille täytyy järjestää puuhaa vaikka saunan lämmityksen aikana. Tästä ikiliikkumisesta ovat näkyvänä tuloksena pihapiirin linnut, joita mies on muotoillut moottorisahalla puiden lisäystä odotellessaan.

– Ei mene aika hukkaan, Hannu Kortelainen sanoo luppoajan hyödyntämisestä.

 

 

Yksi kommentti

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>