Pälkäne-viikolla lauletaan taas lottien hengessä. Pälkäneen Maanpuolustusnaisten yhteislaulutapahtuma järjestetään tiistaina 24.7. kello 18.30 Nuijantalolla.
Aikanaan Syrjänharjun lottamuistomerkiltä alkunsa saanut tapahtuma kerää nykyisin yleisöä Pälkäneen ulkopuoleltakin. Laulupaikka on vaihtunut pysyvästi Nuijantalolle, jotta sää ja liikkumisrajoitukset eivät tuota ongelmia.
Ohjelmassa päästetään tällä kertaa laulu kiertämään kotimaata Korsuköörin johdolla. Lähtöpaikka on Pälkäneellä, välillä käydään Oolannin sodassakin, edetään Pohjanmaan lakeuksille ja sieltä edelleen pohjoista kohti. Paluumatkalla päästään Karjalan kunnaille ja poiketaan rajan takana Viipurissa.
Ohjelmaan kuuluu myös seurustelu- ja kahvitauko, jolloin lottakanttiini palvelee.
Lottalaulajaiset ovat nyt entistä enemmän nimensä mukaiset, sillä yhdistys on saanut tamperelaiselta Emil&Ida Oy:ltä lahjaksi seitsemän uutta lottapukua tapahtuman järjestäjien asuiksi.
Firma haluaa lahjoituksellaan kunnioittaa Pälkäneen Maanpuolustusnaisten näkyvää työtä lottaperinteen säilyttämiseksi.
Naisten maanpuolustusasu
Lottapukuja käytettiin 1920-luvulta Lotta Svärd -järjestön lopettamiseen asti. Asua käyttivät sekä lotat että pikkulotat.
Lottien työpuku oli harmaata puuvillakangasta. Siihen kuului irrotettavat valkoiset kalvosimet ja kaulus, neljä taskua ja vyö. Juhlapuku tehtiin villakankaasta, ja sen kanssa käytettiin juhlatilanteissa hihanauhaa ja valkoisia käsineitä. Lottapukuun kuului myös harmaa lippalakki ja tarvittaessa mantteli.
Puvun kanssa käytettiin mustia sukkia ja yksinkertaisia matalia kenkiä, koruja ei käytetty lainkaan vihkisormuksia lukuun ottamatta. Järjestön lehdissä ja muissa ohjeissa muistutettiin toistuvasti siitä, että lottapukua tuli kantaa arvokkaasti.
Uusien lottapukujen valmistaminen ei ole sallittua kenelle tahansa, vaan lupa siihen on haettava Lotta Svärd -säätiöltä.