Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä taittui

Poliisilla on pitänyt kiirettä, vaikka tietoon tulleiden rikosten määrä kääntyikin laskuun.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä kääntyi alkuvuodesta laskuun. Rikosten kokonaismäärä oli koko maassa alkuvuonna vajaa kahdeksan prosenttia pienempi kuin vuoden 2011 vastaavana aikana. Silti rikoksia kertyi poliisin kirjoihin kesään mennessä yli 300 000.

Määrät laskivat niin väkivalta- kuin omaisuusrikoksissakin lukuun ottamatta lisääntyneitä ryöstöjä ja henkirikoksia. Pahoinpitelyiden määrä laski kymmenisen prosenttia, ja erityisesti yleisissä tilaisuuksissa tapahtuneita pahoinpitelyjä tuli poliisin tietoon selvästi aiempaa vähemmän. Perheväkivaltaan liittyvät kotihälytykset lisääntyivät, mutta perheväkivallaksi luokiteltujen rikosilmoitusten määrä väheni vuoden 2011 alkuun verrattuna.

Erityisesti tilastoja kaunistaa kuitenkin automaattisen liikennevalvonnan johdosta annettujen seuraamusten väheneminen. Seuraamusten määrä putosi kolmanneksella edellisvuodesta. Muutenkin liikennepuolella oli rauhallisempaa kuin vuosi sitten: rattijuopumusten ja erityisesti automurtojen määrä oli selvästi pienempi kuin vuosi sitten.

Pelkät tilastot eivät poliisinkaan mukaan kerro kaikkea. Huumausainerikosten määrä väheni noin seitsemän prosenttia edellisvuodesta, mutta todellisen vähentymisen sijaan kyse on ennemminkin siitä, että järjestäytyneen rikollisuuden paljastaminen on käynyt koko ajan vaikeammaksi.

Keskimäärin poliisi saapuu edelleen paikalle ripeästi: kiireellisimmissä hälytystehtävissä poliisi oli tilastojen mukaan paikalla alle kymmenessä minuutissa ja kaikki hälytystehtävät mukaan lukien runsaassa 16 minuutissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?