Juha Soukkio lahjoitti viisikymppislahjansa lasten syöpäosastolle

”Täällä rahat menevät todelliseen tarpeeseen”

– Jos ei mies ole 50-vuotiaaksi mennessä tullut keränneeksi itselleen rojua ihan tarpeeksi, niin ei se sitä enää sitten saa kerättyäkään. Lasten syöpäosastolla kaikki raha menee todelliseen tarpeeseen, Pälkäneen Holjassa asuva Juha Soukkio perusteli taannoista lahjoitustaan.

Soukkio varttui puolen vuosisadan ikään keväällä, piti juhlat kesäkuussa ja ilmoitti suostuvansa vastaanottamaan lahjaksi vain rahalahjoituksia, jotka voidaan sitten välittää Tampereen yliopistollisen sairaalan Lastenosasto 6:lle.

– Kaksi setääni teki aikoinaan saman homman. Eli suvullamme on jo perinteitä tässä. Juhliini ei tosiaan tullut esimerkiksi kukkia lainkaan. Olenkin hyvin kiitollinen siitä, että vieraat kunnioittivat toivettani tästä lasten hyväksi menevästä lahjoituksesta. Tilille kertyi reilusti yli neljä tonnia, Soukkio totesi.

– Itselläni on seitsemän lasta, joten kyllä kasvavan sukupolven hyvinvointi on ajatuksissa joka päivä. Saan olla tyytyväinen, ettei yhdelläkään lapsistani ole ollut vakavia sairauksia. Moni perhe on joutunut tiukempien tilanteiden eteen siinä mielessä.

Heinäkuun alussa Soukkio kävi vaimonsa Soilen kanssa ojentamassa lasten syöpäosastolle paperit, joissa komeilikin mainio summa, 4595 euroa. Lahjoituksen ottivat vastaan vs. ylilääkäri Tarja Ruuska ja apulaisosastonhoitaja Marja-Leena Löyttyniemi.

Vs. ylilääkäri Tarja Ruuska (vas.) ja apulaisosastonhoitaja Marja-Leena Löyttyniemi ottivat rahalahjoituksen kiitollisina vastaan Juha Soukkiolta ja tämän Soile-vaimolta.

 

80 prosenttia paranee

 

Ruuska kertoi yksityisten ihmisten tekevän sairaalalle lahjoituksia lähinnä testamenttien muodossa. Lahjoitusvaroja käytetään sekä lasten jokapäiväiseen virkistystoimintaan osastolla että hoitomuotoja kehittäviin tutkimusprojekteihin.

– Yleensäkin sellaisiin tarkoituksiin, joihin ei sairaalan omasta budjetista meinaa saada irrotettua tarpeeksi varoja. Olemme lahjoituksista erittäin kiitollisia, Ruuska sanoi.

Löyttyniemi esitteli Soukkion pariskunnalle Lastenosasto 6:n toimintaa. 12-paikkaiselle osastolle tulee lapsia koko miljoonapiirin alueelta eli jopa Vaasasta ja Pietarsaaresta saakka.

– Alueella sairastuu vuosittain syöpään 30-40 lasta. Potilaistamme noin 80 prosenttia paranee täysin. Kaikki varsinainen diagnostiikka ja tutkimukset tehdään täällä Taysissa. Yleisin syöpäsairaus näillä lapsilla on leukemia. Lisäksi on muun muassa munuais-, luu- ja aivokasvaimia, hän kertoi.

– Potilaita on vastasyntyneistä noin 16-vuotiaisiin. On täällä ollut 19-vuotiaskin, sillä kesken pitkäaikaisen syöpähoidon asiakasta ei siirretä täältä aikuisten puolelle. Huoneemme ovat varsin pieniä, ja pahimmillaan lapsi saattaa joutua olemaan eristyksissä kaksi kuukautta yhteen menoon. Osin juuri lahjoitusvaroilla hankitut virkistys- ja viihdytysvälineet ovat silloin todella tarpeen.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?