Viileä kesä ei ole vapauttanut järviä ja uimareita sinilevästä

Tänä kesänä sinilevähavaintoja on tehty muun muassa Mallasvedellä Pälkäneen Pakanrannassa.

Sinilevähavainnot on totuttu yhdistämään kuumiin hellekeleihin, mutta nyt tilanne on toinen. Aurinkoiset lämpimät päivät ovat olleet harvassa, mutta siitä huolimatta niin Pälkäneellä kuin Kangasallakin on tehty viikoittain levähavaintoja useassa eri paikassa.  Ely-keskuksen leväseurantayhdyshenkilö, tarkastaja Sanni Turunen myöntää tilanteen olevan hieman erikoinen, mutta muistuttaa levien kuuluvan luonnollisena osana järvien ekosysteemiin myös viileänä kesäaikana.

– Runsaat esiintymät tulevat näkyviin yleensä lämpimällä, viileämmällä ne ovat syvemmällä tai kauempana ulapalla, hän sanoo.

Turunen arvelee, että levien ilmaantuminen viileähköstä säästä ja vesistä huolimatta johtuu ainakin osittain runsaista ravinteista, joita on huuhtoutunut järviin sateiden myötä.

Pirkanmaan Ely-keskuksen tekemistä levähavainnoista viisi seitsemästä kirjattiin viime viikolla Pyhäjärvellä. Kaksi muuta tehtiin Sydän-Hämeessä: ensimmäinen Pälkäneen Pakanrannassa Mallasvedellä ja toinen Kirkkojärvellä Kangasalla. Kirkkojärvellä levää oli runsaasti, Pakanrannassa vähän.

Ely-keskuksen omien havaintopaikkojen ulkopuolelta tehtiin yleisöhavaintoja Mallasvedeltä Uutanankärjestä, jossa on esiintynyt jo juhannuksesta lähtien runsaasti sinilevää. Leväesiintymä on Ely-keskuksen mukaan heikentänyt näkösyvyyttä, ja paikoitellen rannoille on ajautunut leväraitoja. Myös Pakanrannan uimarantaan on ajautunut selvästi havaittavia leväraitoja.

 

Tarkkailija voi nähdä nopeita muutoksia

Levätilanne saattaa vaihdella paljon yhdenkin päivän aikana järvien eri osissa. Oman rannan tai uimapaikan levätilannetta kannattaa silti tarkkailla; noin kymmenestä sisävesien sinileväsuvusta useat lajit saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Ympäristöministeriön mukaan uusimmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että jo melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen. Lajien myrkyllisyys kuitenkin vaihtelee, ja se voidaan todeta varmasti vain laboratoriokokeissa. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Runsaassa sinilevässä uimista tulisi välttää, eikä sinilevää sisältävää vettä kannata käyttää pesu- tai löylyvetenä.

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä useimmiten vihertävinä hiukkasina, ja levä voi heikentää näkösyvyyttä tai muodostaa kapeita leväraitoja rannalle. Kun levää on enemmän, vesi on jo selvästi leväpitoista ja veden pinnalle voi kohota pieniä levälauttoja. Pahimmillaan sinilevät voivat muodostaa laajoja levälauttoja tai ajautua rannoille paksuiksi kasaumiksi.

Koko maan sinilevätilanteen voi käydä katsomassa Järviwiki-nimisessä verkkopalvelussa. Viranomaisten havaintojen lisäksi myös kansalaiset voivat lisätä sinne omia havaintojaan. Sinilevähavaintoja voi ilmoittaa myös Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen leväseurantayhdyshenkilölle.

Sinilevä

- Sisävesissä on noin kymmenen sinileväsukua, joissa useat lajit saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Sinilevien lisäksi myös muihin leväryhmiin kuuluu myrkyllisiä lajeja.

- Sinilevät tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä.

- Noin puolet tutkituista sinileväesiintymistä on ollut myrkyllisiä. Sinilevien myrkyllisyys riippuu levälajista ja olosuhteista. Myrkyllisyys voidaan selvittää vain laboratoriotutkimuksissa.

- Yleisimipiä sisävesissä ovat Anabaena-suvun levät. Sukuun kuuluu sekä maksalle että hermostolle haitallisia lajeja.

- Rehevissä vesissä yleinen Microcystis-suku on massaesiintyminä usein haitallisempi kuin Anabaena-suvun esiintymät. Microcystis-suvun osuus on kuitenkin vain noin viisi prosenttia kaikista tutkituista levien massaesiintymistä.

- Jos saat oireita tai epäilet uineesi sinileväisessä vedessä tai nielleesi leväpitoista vettä, suihkuta runsaalla puhtaalla vedellä leväinen vesi pois iholta ja silmistä ja käytä tarvittaessa hiilitabletteja. Myrkytystietokeskus neuvoo ympäri vuorokauden puhelinnumerossa (09) 471 977.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?