Mirjami Vallille luonnon läheisyys ja käytännöllisyys ovat tärkeitä asumisen tekijöitä

ViherUtopian ”pienomakotitalot” valmiita asuttaviksi

Mirjami Valli ei tarvitse onneen 300 neliömetrin asuntoa.

Kuten moni on ehkä jo kuullutkin, kaikki lähti vastaiskusta valtavan kokoisille omakotitaloille. Siis kaikki se, mikä liittyi Luopioisten ViherUtopian kolmen pienomakotitalon rakentamiseen.

Toivarin Arihan se alun perin alkoi hahmotella mummonmökkihanketta. Hän ihmetteli, miksi talopakettien talojen pitää olla neliöiltään niin valtavia? Että mihin ihmeeseen ihminen tarvitsee 300 neliömetriä tilaa? Luopioisten yrittäjien puheenjohtaja ja pienomakotitaloasukas Mirjami Valli taustoittaa.

Idea muuttui pikkuhiljaa konkretiaksi. Luopioisten Kostialan alueelle on noussut kolme niin kutsuttua mummonmökkiä sekä ViherUtopian kolme pientaloa aputiloineen. Lisäksi alueella on yksi erillinen saman kokoluokan omakotitalo.

Kostiala on hyvä esimerkki Pälkäneen kunnasta löytyvistä erilaisista asuinympäristöistä: jos Luopioisten kirkonkylässä olevat Rajalanniemen tontit ja talot tuntuvat liian isoilta, niin Kostiala tarjoaa vaihtoehdon. Valinta toimii tietysti myös toisinpäin: jos Kostialassa ei tunnu olevan tarpeeksi tilaa, niin katsetta ei tarvitse siirtää  Rajalanniemeä kauemmaksi.

 

Omakoti- ja rivitaloasumista

Valli on asuttanut miehensä kanssa marjapuuronväristä pienomakotitaloa jo parisen vuotta. Nyt kesäksi myyntiin saatiin loputkin kaksi pienomakotitaloa.

ViherUtopian kokonaisuuteen kuuluu kolmen asuintalon lisäksi talokohtaiset aputilat sekä asuntoyhtiön autokatokset, parkkipaikat, huoltotila ja pihahuvila komposteineen ja saunoineen.

Puolitoistakerroksiset omakotitalot ovat kokonaispinta-alaltaan reilut 90 neliömetriä. Kantavia seiniä ei ole, joten huoneita taloon voi muokata mielensä mukaan. Jokaisessa talossa on oma sauna ja kahdessa kylpyammeellinen pesutila.

– Alkuperäisideahan oli yhdistää ViherUtopiassa omakoti- ja rivitaloasumisen parhaat puolet. Talot on rakennettu noin 800 neliömetrin tonteille niin, että kaikille jää oma rauhaisa piha jossa touhuta. Asunto-osakeyhtiölle puolestaan kuuluvat jo mainitsemani yhteistilat, Valli kertoo.

Sanansa mukaisesti ViherUtopian kokonaisuus sijaitsee keskellä vehreätä luontoa. Talojen taustalla nousee jyhevä kallio metsineen, kuntoratoineen ja sienestys- ja marjastusmaastoineen. Maisemia voi katsella suuren lasisen liukuoven lävitse.

Aurinkopaneelit lämmittävät kesällä

Hyvät ideat syntyvät tunnetusti saunassa. Niin syntyi myös Vallin ja hänen miehensä idea pienemmästä talosta.

– Istuimme saunan lauteilla ja mietimme omakotitaloamme. Aloimme sitten mielessämme suunnitella taloa, johon jäisi jäljelle vain ne tilat, joita todella käytämme. Päätöstä vaihtaa asuntoa pienemmäksi ei enää tämän jälkeen ollut vaikea tehdä.

Suuria tiloja enemmän Vallille asumisessa merkitsee luonto ja energiatehokkuus. Luonnon pitää olla lähellä, mutta ”keskelle korpea” asumaan Vallia ei saisi.

– Minulle on tärkeää, että kaupat ja kirjasto sijaitsevat kävelymatkan päässä. Uimarannallekin tästä on nopea huitaista.

Luonnon lisäksi energiatehokkuus merkitsee. Pienomakotitaloissa eteisen pönttö on yhdistetty savupiippu ja lämminvesivaraajaTulisijan savukaasuilla lämmitetään vesi, joka taasen lämmittää vesikiertoisen lattialämmityksen.

– Katon aurinkopaneelit lämmittävät kesällä hyvin veden. Sähkövastuksia ei tarvitse säätää päälle kuin vasta siinä syyskuulla.

 

ViherUtopian pienomakotitalojen kanssa on tehty yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Ranskalaiset parvekkeet on esimerkiksi rakentanut Taontapaja Tulikoira.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?