Kuhmalahden Kellarikirppis tuli tarpeeseen

Mikähän mahtaa olla näiden kenkien tarina? Kyläkauppias Nea Virras ihailee käsintehtyjä turvasaappaita, jotka olivat kulkeneet pitkän matkan Meksikosta Kuhmalahdelle.

Kuhmalahden Kaupan alakerta on avannut ovensa Kellarikirppiksenä, josta voi kokenutkin ”kirpparifiili” löytää aarteita. Kokonaisen elämäntyön kirpputoreilla tehneen Rauha Lehtisen harjaantunut silmä poimi Marketta Konttilan pöydältä sievän vaaleanpunaisen kopan.

Naiset toteavat yhteistuumin, että uusi palvelu tuli tarpeeseen.

– Todella hieno idea, tällaista on kaivattu kylälle. Täällä tutustuu ihmisiin ja saa tavarat kiertämään, rahallinen voitto ei ole tärkeintä, Lehtinen kiittelee.

– Saatiin taas kylälle lisää ”häppeninkiä”, sitä ei ole koskaan liikaa, lisää Konttila, jolle kynnys myyjäksi ryhtymiseen oli matala.

– Tavaroiden tuomisen helppous on ihana juttu lyhyen matkan takia.

Riikka Oksanen piti 13 euron viikkovuokraa vain nimellisenä, joten hän varasi heti pöydän perheelleen.

– Lapset ovat varmasti innoissaan.

 

Kyläläisten kohtauspaikka

Myyntipöydät ovat täyttyneet, vaikka tieto on liikkunut etupäässä vain puskaradion avulla. Ensimmäiset tavarat vaihtoivat omistajaa jo ennen kuin kirppari oli edes virallisesti avattu.

– Yhdellätoista pöydällä aloitettiin viikko sitten, mutta todettiin pian, että niitä pitää saada lisää kun kaikki meni heti. Nyt myyjiä on jo viisitoista, kyläkauppias Nea Virras iloitsee.

Kirpparia on tarkoitus pitää auki ympärivuotisesti.

– Aina kun kauppa on auki, pääsee myös tänne. Arkisin kirppis toimii enimmäkseen itsepalveluperiaatteella, jolloin rahastus tapahtuu kaupan kassalla.

Ilmassa on ripaus vanhan ajan markkinatunnelmaa, sillä myyjät saavat halutessaan olla vaikka joka päivä paikalla.

– Vielä elokuun ajan pyrimme siihen, että täällä on lauantai-aamupäivisin myyjät paikalla. Silloin pääsevät nauttimaan ne asiakkaat, jotka tykkäävät vähän tingata ja tehdä kauppaa.

Kyse on silti paljon muustakin kuin ostamisesta ja myymisestä.

– Tämä on myös kohtauspaikka, jonne ihmiset tulevat tapaamaan toisiaan ja juttelemaan.

 

Tukea kodittomille kissoille

Virras tunnustaa, ettei ole aiemmin kokenut itseään kirppari-ihmiseksi.

– Nyt olen kuitenkin aivan innoissani, mitä kaikkea voi löytää parilla eurolla, kauppias esittelee hymyillen paitaostostaan.

Myynnissä on kaikkea mahdollista lasten leluista ja vaatteista entisöityihin huonekaluihin.

Vaikka vanha ei kiinnostaisikaan, kannattaa silti vilkaista, mitä uutta käsityöläisiltä löytyy.

– Käsintehtyä maalaisromanttista on mennyt kaikkein parhaiten kaupaksi, arvioi viikon kokemuksella Tiina Anttila, jolla oli omien uniikkituotteiden lisäksi tuonut myös paljon antiikkitavaraa.

Kirpparilla voi tukea myös hyvää asiaa, sillä yhden pöydän tuotto ohjataan lyhentämättömänä eläinsuojelutyöhön, jota Kissujen suojelu – Kisu ry tekee.

– Viime vuoden aikana Kisu auttoi pelkästään Kuhmalahdella neljääkymmentä koditonta kissaa, kertoo Annika Fabritius, joka pyytää ilmoittamaan kodittomista kissoista numeroonsa 040-9615351.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?