Kompostointi kannattaa!

Kompostoimalla kierrätät eloperäiset jätteet uudelleenkäytettäväksi ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi, jota voit hyödyntää koristekasvien katteena ja kasvimaalla. Kompostissa pieneliöt lahottavat hiilipitoisen aineksen humukseksi, hiilidioksidiksi, ravinteiksi ja vedeksi.

Kompostointia koskevat kunnalliset jätehuoltomääräykset. Puutarhajäte- tai talousjätekompostin saa perustaa omalle tontille ilman luvan anomista tai ilmoitusta kunhan siitä ei aiheudu ympäristölle haittaa.

Kompostin pieneliöt hajottavat kasviperäistä ainesta tehokkaasti, kun kompostissa vallitsevat niille hyvät olosuhteet. Ravinnesuhteiden, kosteuden ja ilmavuuden ollessa sopivat puutarhajätekomposti valmistuu muutamassa vuodessa.

Kompostoinnissa yleisiä ongelmatilanteita ovat hajuhaitat, liika kuivuus ja kylmyys.

Kuiva komposti ei toimi. Komposti on sopivan kostea, jos siitä napakasti kädellä puristettaessa juuri ja juuri valuu nestettä. Jos komposti kuivuu liikaa, kastele sitä lämpimällä vedellä. Kuivuneet reunaosat tulee kääntää kompostin keskelle.

Tule kuulemaan lisää kompostoinnista! Ympäristöpäivä AteljeeGalleria Virpi & Orbissa perjantaina 10. elokuuta kello 14–18. Tietoiskut kompostoinnista kello 14 ja 16 ja jätevesiasioista kello 14.30 ja 16.30. Paikalla puutarhaneuvoja Heidi Ovaska ja jätevesiasiantuntija Taina Korpiharju.

 

AteljeeGalleria Virpi & Orbi: Niskavuorentie 405, Vuolijoki Pälkäne.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?