Hyppypaikka kuuluu Luopioisten rantaan

Luopioisissa epäillään, ettei uimarannan hiljeneminen ole pelkästään viileän sään syytä. Edelliskesinä nuori väki on viihtynyt rannan hyppypaikalla. Tänä kesänä ei ole enää päässyt leiskauttelemaan loikkia tornista, sillä hyppypaikka lähti, kun kunta uusi heikkoon kuntoon päässeen laiturin.

Paikalliset aktiivit tekivät kaikkensa, jotta edes hyppypaikan madallettu versio olisi säilynyt rannassa myös laituriremontin jälkeen. Ainakaan täksi kesäksi tornia ei kuitenkaan saatu.

Rantojen turvasäädökset ovat tiukentuneet niin, että kolmemetrisen hyppypaikan alla pitäisi olla vettä viisi metriä. Vaikka Luopioisten rannan hyppypaikkaa on aikanaan kaivettu, päästään siellä korkean veden aikaan vain reiluun kolmeen metriin.

Matalan veden aikaan on päätynyt pohjaan, jos on hypännyt veteen kovin jyrkässä kulmassa. Kunta ei voi ottaa sellaista riskiä, että joku hyppää rannassa kallonsa halki tai loppuiäkseen pyörätuoliin. Se olisi ollut viime kesään saakka mahdollista, jos hyppypaikan alle olisi heitetty yön aikana esimerkiksi polkupyörä.

Viranomaisten mukaan kolmen metrin syvyys riittäisi parimetriselle hyppypaikalle. Luopioisten aktiivit olivat valmiita talkoisiin, jos sellainen olisi rakennettu samassa yhteydessä kun laituri laskettiin vesille. Jälkikäteen rakennettuna hyppytorni ja sen alle tarvittava kantavampi laituri tulee kalliimmaksi. Siksi Luopioisissa pelätään, ettei varovaisesti lupailtua hyppypaikkaa saada jälkikäteen.

Hyppypaikkaa ei pitäisi jättää rakentamatta ainakaan kiusallaan – kun matalaan Pakanrantaankaan ei voi sellaista tehdä. Paikallisten aktiivien ansiosta on löydetty kaikkia palveleva kompromissi, parimetrinen hyppypaikka. Sellaisen rakentaminen tekee Luopioisten uimarannasta taas kesäparatiisin, joka vetää entistä enemmän niin paikallisia kuin kesäasukkaita ja ohikulkijoitakin.

Ainakin yhtä tärkeää olisi, että rantojen leikkipaikat laitettaisiin kuntoon. Ne lisäävät rantojen ympärivuotista käyttöä. Ala-arvoisimmassa kunnossa on Aitoon ranta, jossa ei ole edes keinua. Kankahuvelle odotetaan edelleen palaneen tilalle uutta huoltorakennusta, jonka rakentamiseen saadaan rahat vakuutusyhtiöltä. Samassa yhteydessä ranta pitäisi palauttaa muutenkin veneilijöitä ja uimareita palvelevaan jamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?