Rautajärvi otti avosylin vastaan

Kylätoimikunta palkitsi Rautajärven markkinoiden yhteydessä viime vuonna syntyneet kyläläiset. Kylä tekee parhaansa, jotta Benjam Härkälän (vasemmalla) Saana-tyttö sekä Ari Mäkisen ja Elina Aholan Vilho-poika voivat aloittaa koulunsa kotikylällä vuonna 2018.

Rautajärvi toivottaa muuttajat sydämellisesti tervetulleeksi. Kylällä on miellyttävä ilmapiiri. Ihmisistä välitetään, ja tulokkaatkin otetaan innolla mukaan monenlaisiin aktiviteetteihin, Ari Mäkinen kehuu.

Mies on kulkenut Rautajärven suunnalla kymmenkunta vuotta. Viimeiset pari vuotta kylä on ollut Mäkisen ja lauantaina Mäkiseksi vihittävän Elina Aholan kotipaikka.

Pälkäneen kyläkoulusota kävi kuumimmillaan, kun Mäkinen muutti Rautajärvelle. Koulua kohdannut uhka tiivisti entisestään yhdessä tekemisen meininkiä.

– Rautajärvellä on aina osattu pitää oman kylän puolia, mutta huoli koulusta herätti ihmismassat liikkeelle.

Ari Mäkinen luottaa siihen, että Vilho-poika aloittaa vuonna 2018 Rautajärven koulussa.

– Kylä tekee taatusti osansa, jotta muuttajia löytyy ja koulussa riittää oppilaita.

Mäkinen on itse kyläkoulun kasvatti Orivedeltä.

– Päilahden koulussa oli silloin vajaat 30 oppilasta. Kyläkoulu tarjosi hyvät lähtökohdat elämään.

 

Lapsille aktiivinen kasvuympäristö

Rambollilla työskentelevän Ari Mäkisen ja kotitilan töiden rinnalla maatalous-metsätieteellisessä kanditutkintoaan viimeistelevän Elina Aholan keskipitkän aikavälin suunnitelmiin kuuluu rakennushanke.

– Olemme katselleet talon paikkaa Elinan kotitilalta Sarkasista.

Mäkinen on vakuuttunut siitä, että maaseutu tarjoaa Vilholle ja muille maalaislapsille paremman kasvuympäristön kuin kaupunki.

– Tykkään rauhasta ja ystävällisestä välittämisen ilmapiiristä. Lapsilla on tilaa temmeltää puhtaissa maisemissa. He oppivat kotimaisen luonnon hyvät puolet ja sen, mitä luonto tuottaa ruokapöytään.

– Lapsen elämä on maaseudulla aktiivisempaa ja omatoiminen liikkuminen helpompaa kuin jossain betonilähiössä. Maalla lapset pysyvät pidempään lapsina kuin isommissa ympyröissä.

Kahdeksankuinen Vilho Mäkinen ja samaa vuosikertaa edustava Saana Härkälä olivat lauantaina juhlakaluja, kun kylätoimikunta palkitsi Rautajärven markkinoiden yhteydessä viime vuonna syntyneet vauvat sekä kylälle muuttaneet.

Tulevana lauantaina juhlan keskipisteenä ovat Ari Mäkinen ja Elina Ahola. Luopioisten kirkossa ja Elinan lapsuudenkodissa Sarkasen tilalla vietettäviin häihin on tulossa pari sataa vierasta.

– Viimeiset pari viikkoa on mennyt häiden valmistelupuuhissa, Mäkinen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?