Joustoihin kykenevät yrittäjät turvaavat arkipäivien hälytykset

Salmentaan vireä VPK täytti 80 vuotta

Salmentaan VPK:n puheenjohtaja Mikko Niemi ja palopäällikkö Harri Joki saivat onnittelut Onkkaalan kollegoilta (vas.) Markku Ruokoselta ja Pauli Hietalalta.

Matka keskustasta Pälkäneveden toiselle puolelle tuntuu tänäkin päivänä pitkältä jos kyse on minuuteista tai pahimmassa tapauksessa ihmishengistä. Ei siis ihme, että juuri Salmentakaa löytyy vanhan Pälkäneen ainoa jäljellä oleva sopimuspalokunta Onkkaalan VPK:n lisäksi.

– Kyllähän tänne jonkinlainen tie tuli siihenkin aikaan, mutta jos jäätiin odottelemaan, että Onkkaalasta palokunta tulisi hätiin, niin kyllä rakennuspalo ehti jo kivijalkaan, palopäällikkö Harri Joki kertasi juhlavieraille olosuhteita, joissa Salmentaan VPK perustettiin 80 vuotta sitten.

– Oma apu oli paras apu ja mitä lähempänä, sen parempi.

VPK:n puheenjohtaja Mikko Niemi muistutti, että epävirallisemmin toiminta alkoi jo 1800-luvun loppupuolella, jolloin kylälle hankittiin ensimmäinen paloruisku ja rakennettiin kalustosuoja. Suuri voimainponnistus oli oman paloaseman rakentaminen talkoilla 1950-luvun loppupuolella.

– Paloasemaa on sittemmin laajennettu useampaan otteeseen kaluston määrän ja koon lisääntyessä.

 

Työnantajien asenne aiempaa tiukempi

Vapaapalokuntien suurimpia nykyhaasteita on henkilöstön löytäminen

– Ihmiset ovat kiireisempiä, harrastuksille ei oikein tahdo löytyä aikaa ja kuljettavat työmatkat ovat pidentyneet, Niemi luettelee syitä.

– Myös työnantajien suhtautuminen kesken työpäivää tapahtuviin lähtöihin on muuttunut tiukemmaksi alati kasvavien tuottavuusvaatimusten ja kiristyneen kilpailun myötä.

Salmentaassa tilanne on pysynyt silti verrattain hyvänä.

– Palokuntamme etu on ollut ja on siinä, että toiminnassamme on itsensä työllistäviä yrittäjiä kuten maatalousyrittäjiä, jotka tarpeen vaatiessa jättävät omat työnsä pelastustehtävien vuoksi, joten meillä on ollut kohtuuhyvin turvattuna myös arkipäivien lähdöt.

Jälkivahinkojen torjuntaan erikoistunut VPK vetää väkeä etupäässä Pohjalahti-Salmentaka-Luikala-Sappee-akselilta.

– Hälytysosastoon kuuluu 15 henkeä ja tukitehtäviin osallistuvat mukaan lukien meitä on parisenkymmentä, Niemi laskeskelee.

– Hoidamme tehtäviä enimmäkseen Pohjois-Pälkäneen alueella, mutta välillä on lähdetty pidemmällekin torjumaan. Hälytysten yhteismäärä on ollut 15–20 vuodessa, joskus tosin on ollut lähelle kolmekymmentä, mutta silloin on ollut kyseessä poikkeuksellinen myrskyvuosi.

 

Tavoitteena paloasemien säilyminen

Varapäällikkö Henrik Joki on osallistunut pienestä pitäen mökkikylänsä Salmentaan VPK:n toimintaan. 1800-luvun lopulla rakennetun Letkuliiterin ajoista olosuhteet ovat muuttuneet valtavasti, mutta vapaaehtoisuus on yhä toiminnan perusta.

Viime lauantaina pidettyyn 80-vuotisjuhlaan toivat tervehdyksensä myös Onkkaalan VPK:n ja Tampereen aluepelastuslaitoksen edustajat. Aluepelastuslaitoksen palvelussuhdepäällikkö Jukka Lehtonen valoi luottamusta Salmentaan VPK:n tulevaisuuteen sopimuspalokuntana.

– Valitettavaa tietysti on, että palvelut tahtovat usein heiketä keskittämisten seurauksena. Pelastusalalla on kuitenkin ollut tavoitteena, että paloasemat säilyvät edelleen niillä paikoilla kuin ne ovat vuosikymmeniä olleet.

Lohisopan, kahvittelun ja jutustelun jälkeen ilta jatkui juhlatansseissa, joita tahdittivat Taisto Kuortti ja Yrjö Tikan orkesteri. Vuonna 1949 rakennettu Salmentaan lava on yksi Suomen vanhimmista, joilla tanssiperinne on jatkunut katkeamattomana kesästä toiseen.

 

Hawkin etsijä kasvoi varapäälliköksi

Tamperelainen Henrik Joki on pyörinyt Salmentaan VPK:n liepeillä ”ihan natiaisesta asti”. Oman ajan uhraaminen vapaaehtoiselle pelastustoiminnalle on tuntunut itsestäänselvältä, sillä perheen mökki sijaitsee 300 metrin päässä paloasemasta.

– 14-vuotiaana olin mukana etsinnöissä Laipanmaassa kun Hawk putosi, 26-vuotias nykyinen VPK:n varapäällikkö muistelee mieleenpainuneita kokemuksia.

Nykyään ei alaikäinen voisi samalla tavalla osallistua tositoimiin, joten VPK-harrastus vaatiikin nuorelta pitkäjänteisyyttä, että jaksaa odottaa ja käydä läpi vaadittavat kurssit.

– Odotus palkitaan sitten kun täyttää kahdeksantoista ja pääsee oikeisiin tehtäviin.

Nuoria rekrytoitaessa ei kaluston merkitystä voi unohtaa.

– Mitä hienompaa ja uudempaa kalusto on, sen enemmän se kiehtoo nuoria, Joki tietää kokemuksesta.

Salmentaan VPK:n kalusto on suhteellisen hyvällä tolalla, sillä miehistöauto vaihdettiin viime vuonna uuteen.

– Nyt on sitten lähivuosien tavoitteena, jos saataisiin uudempi sammutusauto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?