Suunnistuksen aluemestaruuskisat: Kangasala SK vei lähes puolet nuorten viestimitaleista

Kangasala hallitsi junioreiden viestejä

Tuuli Tiitola ankkuroi Kangasala SK:n värit maaliin 12-vuotiaiden viestissä.

Suunnistuksen aluemestaruuden pitkillä matkoilla ja viestissä ratkottiin viikonloppuna Luopioisten Koivulahdessa. Kangasala SK oli kisojen ykkösseura etenkin junnusarjoissa.

Sunnuntaisissa viesteissä Kangasalan nuoret putsasivat lähes puolet jaossa olleista mitaleista. Ilman mitalia jäätiin ainoastaan 12-vuotiaissa tytöissä.

Nuorimmissa sarjoissa mitaleille ylsi kaksi Kangasalan joukkuetta. Kymmenvuotiaissa tytöissä Kangasala otti kaksoisvoiton. Selvää mestaruutta juhlivat Kaarina Nurminen, Katri Kontio ja Fanny Kukonlehto. Hopeaa saalistivat Olga Koskinen, Veera Olkkonen ja Ida Kontkanen.

Kymmenvuotiaissa pojissa ylivoimaisiksi aluemestareiksi suunnistivat Valtteri Kivelä, Eemeli Kivelä ja Tobias Ahola. Kaksoisvoitto oli lähellä, sillä kakkosjoukkue Vili Olkkonen, Lauri-Emil Pajula ja Matti Rintanen jäi niukasti pronssille.

Myös 18-vuotiaiden sarjoissa Kangasala vei molemmat mestaruudet. Pojissa voiton ottivat Lasse-Pekka Lahti, Teemu Termola ja Kristian Kannus. Kakkosjoukkue Panu Termola, Erik Ahola ja Eevert Toivonen säesti jäi niukasti pronssille. Saavutuksen arvoa nostaa se, että 14 sekuntia hopeasta jääneet viestinviejät ovat vasta 14–15-vuotiaita.

18-vuotiaissa tytöissä Kangasalan kolmikko Alma Toivonen, Emmi Santamäki ja Netta Rajamäki oli ylivoimainen.

14-vuotiaissa tytöissä Kangasala jäi loppukirikamppailussa niukasti hopealle joukkueella Ronja Kontkanen, Heini Rintanen ja Vilma Annala. Kakkosjoukkue Eveliina Piippo, Annika Pajula ja Miina Rautakorpi oli myös pitkään mukana mestaruustaistelussa, mutta taipui lopulta kolmanneksi. Samanikäisissä pojissa Jeremias Joutsensaari, Mikko Kemppi ja Mikko Ahola ottivat hopeaa.

Kangasalan 11. viestimitali irtosi 12-vuotiasta pojista. Emil Piippo, Eerik Nurminen ja Kimmo Kontio suunnistivat hopeaa.

Kangasalan nuoret saivat hyvää viestiharjoitusta ensi viikonloppuna kilpailtavaan kauden kohokohtaan Nuorten Jukolaan.

Ikämiesten ja -naisten viesteistä Kangasala keräsi kolme mestaruutta. H120-sarjassa (viestinviejien yhteisikä vähintään 120 vuotta) voiton ottivat Jarno Riikonen, Jarmo Joutsensaari ja Kari Jussila. Vastaavassa naisten sarjassa Kangasalan trio Mari Rintanen, Sirra Toivonen ja Jaana Pietilä-Anttila oli ylivoimainen.

Myös H180 sarjassa Kangasala oli paras joukkueella Markku Huikkola, Pekka Pietilä ja Jussi Lavikainen.

 

Kolme juniorimestaria ja kaksi veteraanisarjoista

Jaana Pietilä-Annila (vasemmalla) otti aluemestaruushopeaa 40-vuotiaissa naisissa. Viestin vaihtoon valmistautumassa myös Tiina Äijälä.

Lauantaina jaossa olivat pitkän matkan henkilökohtaiset aluemestaruusmitalit. Kangasalan Mikko Sipilä sijoittui miesten kisassa pronssille. Kangasalan junioreista mestaruuteen ylsivät Antti Rantala (H20), Kristian Kannus (H18) ja Netta Rajamäki (D16). Hopeaa ottivat Eevert Toivonen (H16), Essi Jalanto (D18) ja Fanny Kukonlehto (D10). Pronssilla palkittiin Topias Ahola (H10) ja Kaarina Nurminen (D10).

Ikämiesten ja -naisten sarjoissa mestareiksi suunnistivat Sirra Toivonen (D40) ja Mauri Rantala (H80). Hopeaa pokkasivat Jarno Riikonen (H35), Pirjo Lavikainen (D55) ja Markku Huikkola (H60). Pekka Mäki (H45) ja Kalervo Laurila (H75) olivat kolmansia.

 

Tulokset väli- ja osuusaikoineen Hakan suunnistajien sivulla.

Hakan suunnistajien sivuilla myös lisää kisakuvia.

 

 

 

 

 

 

Tervepäisten touhua

Koivulahdentien kulkijaa kohtasi viikonloppuna epätodellinen näky. Keskellä metsää tien laita oli yhtäkkiä täynnä autoja. Pysäköityjen autojen letka tuntui loputtomalta.

Parin kilometrin autonauhan jälkeen vastaan tuli risteys, jota koristi rastilippu. Siinä oli muutaman auton mittainen aukko, kunnes autoletka jatkui taas parin kilometrin verran.

Risteyksen rastilippu opasti suunnistajat talon pihan poikki metsän laitaan pystytettyyn kisakeskukseen. Missä tahansa muussa tapahtumassa autoilijat olisivat taistelleet pihan jokaisesta pihanurmipläntistä. Mutta rastikansa sen sijaan käveli kiltisti tien varresta lähtöpaikalle, eikä talon tai piharakennusten pihassa näkynyt autoja.

Sama järjestelmällisyys vallitsi myös kisapaikalla. Toista tuhatta kilpailijaa ja toinen mokoma huoltojoukkoja toimi sulassa sovussa. Ne, jotka eivät hakeneet rasteja, sulloutuivat nauhoilla osoitetulle alueelle. Missä tahansa muussa lajissa tällaisen väkijoukon hallitsemiseen olisi tarvittu kymmenittäin järjestysmiehiä.

 

Hakkuita aloitelleet metsämiehet kuulivat loppuviikosta, että Koivulahden suunnalla järjestetään viikonloppuna suuret suunnistuskisat. Oli vaikea uskoa, että parin päivän päästä alueella parveilisi toista tuhatta osanottajaa, sillä nähtävissä ei ollut muita merkkejä kuin valmisteilla oleva järjestäjien parkkipaikka.

Suunnistajat ovat tottuneet tuomaan kaiken mukanaan ja pystyttämään kaiken tarvittavan nopeasti. Virta jauhettiin omalla laitteella ja suihkujen vesi valui kuorma-auton lavalta. Kaikki valmistui ajoissa startin alla. Kun suunnistajat säntäsivät metsään, suorituksia sai seurata väliaikoineen lähes reaaliaikaisesti netin kautta.

Kisojen jäljet siivottiin yhtä nopeasti kuin puitteet pystytettiin. Muutama tunti viimeisen maaliintulijan jälkeen kisasta kertoivat lähinnä tallaantuneet heinät. Missään ei ollut revittyjä numeroita, silputtuja karttoja tai muita roskia.

Suunnistusporukan käyttäytyminen kertoo siitä, että laji vaatii jalkojen lisäksi myös päätä. Kun liikkeellä on keskimääräistä fiksumpaa porukkaa, kaikki sujuu jouhevasti ja järjestyksessä.

 

Suunnistuksen parissa toivotaan, että Minna Kaupin kaltaiset esikuvat toisivat lisää väkeä rasteille. Ainakin yhtä hyvä mainos lajille ovat aluekilpailut.

Metsästä rinta rinnan juoksevat kahdeksankymppiset vaarit ja alle kymmenvuotiaat juniorit todistavat, että suunnistus on kaikenikäisten – ja yleensä elinikäinen – harrastus.

Sydän-Häme tarjoaa suunnistajille loisto-olosuhteet. Ympärillä monenlaisia maastoja, joita kartoitetaan monen seuran yhteistyönä. Viikonlopun kisojen ansiosta syntyi taas yksi uusi kartta eli suorituspaikka. Sitä ja kisan rasteja hyödynnetään tällä viikolla sekä Hakan että Luja-Lukon iltarasteilla.

Luopioisten kisoja isännöi Valkeakosken Haka. Siltä löytyy ihailtava määrä lajiaktiiveja kartoitustöihin ja muihin vapaaehtoistehtäviin. Valkeakoskella suunnistuksen tulevaisuus ei kuitenkaan näytä yhtä valoisalta kuin Kangasalla. Aluemestaruuskisojen junnumenestys todisti jälleen kerran, että Kangasala SK on noussut suunnistuksen mahtiseuraksi ohi tamperelaisseurojen.

Kangasalan kasvu- ja menestyslajit antavat kesäpäivän pitäjästä varsin mukavan kuvan. Harjujen ja puhtaiden vesien kunnassa harrastetaan tervehenkisiä lajeja, kuten suunnistusta, uintia, melontaa ja maastopyöräilyä.

Pälkäneen suunnistuskoulun kasvatit viestissä seitsemänsiä

Pälkäneen Luja-Lukon suunnistuskoulun kasvatit olivat mukana kymmenvuotiaiden tyttöjen sarjassa. Hanna Hirvonen, Nea Mattila ja Hilma Haapaniemi sijoittuivat viestissä seitsemänneksi. Vasta kahdeksanvuotias Hanna Hirvonen sijoittui lauantaina kymmenvuotiaiden tyttöjen henkilökohtaisessa kisassa hienosti yhdeksänneksi.

– Vähän jännitti, tunnusti ensimmäiseen isoon kisaan osallistunut kolmikko.

Luja-Lukko sai joukkueen myös D120- ja H150-sarjoihin. Petri Ketola toi miesten joukkueen avausosuudelta kakkosena, mutta Jarmo Kallio ja Seppo Hakala antoivat nuoremmilleen sen verran tasoitusta, että lopullinen sijoitus oli kuudes. Pälkäneen naistrio Anna-Maija Aho, Jenni Suojoki ja Jaana Pietilä-Annila sijoittui neljänneksi.

Pälkäneläissuunnistajista parhaiten pärjäsivät Valkeakosken Hakaa edustava Aaro Aho ja Kooveen verissä suunnistava Liisa Anttila. Aho voitti 13-vuotiaiden poikien pitkän matkan aluemestaruuden, lähes kotimetsissään suunnistanut Liisa Anttila oli selvästi paras naisissa.

Pälkäneen Luja-Lukon Suvi Pitkänen oli 55-vuotiaissa naisissa kolmas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?