Nukkekodin rakentamiskurssin opettaja Milja Försti, millainen kurssi on luvassa, koska ja kauanko kestää?
Nukkekodin rakennuskurssi alkaa lauantain 8.9. ja jatkuu kevääseen saakka. Kokoonnumme 2–3 viikon välein lauantaisin muutaman tunnin kerrallaan.
Millainen nukkekoti on tarkoitus rakentaa
Kurssilla rakennetaan nukkekoti Anu Pellisen suunnittelemista MDF-runkopaketeista. Pakettiin kuuluu pinnoittamattomat seinät ovi- ja ikkuna-aukkoineen, katot ja lattiat. Taloja on kahta erilaista.
Malleja voi etukäteen ihastella Gepetton verkkosivuilla. Kurssilla jokainen saa remontoida talon mieleisensä näköiseksi maalaten, tapetoiden, listoittaen katot ja lattiat sekä suunnittelemalla ikkunoiden ristikot. Talosta voi tehdä modernin, viktoriaanisen, romanttisen, Peppi Pitkätossu -tyylisen tai jonkun muun fantasia- tai satumaailman. Mikäli kokonaisen talon tekeminen tuntuu liian isolta urakalta voi tehdä niin kutsutun room-boksin eli yhden huoneen, jonka sitten sisustaa mieleisekseen.
Kenelle kurssi tarkoitettu?
Kurssi on tarkoitettu yli 12-vuotiaille, sillä rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pikkutarkkuutta. Kurssillani Tampereella on ollut myös miehiä rakentamassa nukkekotia lapsilleen.
Harrastatko itse nukkekoteja?
Itselleni nukkekotiharrastus on kohtalaisen tuore. Varsinaisesti hurahdin nukkekoteihin, kun minua pyydettiin opettamaan kurssille vuoden 2010 alusta.
Koulutukseltani olen rakennuspiirtäjä, pienoismallinrakentaja-artesaani, tarpeistonvalmistaja-artesaani. Tällä hetkellä työskentelen käsityöläisenä, tarpeistonvalmistajana Tampereen Teatterissa. Pienoismallinrakennuksen lopputyönäni valmistin fantasia-nukkekodin englantilaisen Jill Barklemin satukirjan pohjalta. Talo on rakennettu paperimassasta valmistetun kannon sisälle asukkainaan huovutettuja hiiriä.
Miksi nukkekotiharrastus tuntuu olevan aika in tällä hetkellä?
Varsinaista syytä miksi juuri nyt on vaikea sanoa. Ehkäpä yhtenä syynä on se, ettei tämän päivän työelämä usein ole kovin konkreettista.
Käsillä tehdessä esimerkiksi nukkekotia rakentaessa työn jälki näkyy heti ja palkitsee näin tekijäänsä. Miniatyyrimaailma on myös aina kiehtonut ihmisiä erilaisissa muodoissaan. Miehiä kiinnostaa yleensä pienoismallien esimerkiksi laivojen, lentokoneiden, pienoisrautateiden tai höyrykoneiden rakentelu. Naisilla miniatyyriharrastus on useimmiten nukkekodin parissa.
Kenties sisustamisen trendikkyys saa ihmiset sisustamaan myös nukkekoteja. Monet kurssilaisistani sanovat sisustavansa nukkekodin aivan erityyliseksi kuin kotinsa.
Millaisia huonekaluja ja muita tuotteita nukkekoteihin saatavilla nykyään
Nykyisin nukkekoteihin löytyy vaikka minkälaisia tuotteita. Huonekaluista löytyy designia, viktoriaanista, romanttista ja itämaista. Kalusteita saa myös käsintehtynä talonpoikaistyyliin, ranskalaistyyliin jne. Nukkekodin tarpeistoa löytyy herkullisista ruoista hienoihin posliini astioihin ja kylpyhuoneen kalusteisiin.
Nettikaupat mahdollistavat tilaamisen myös ulkomailta. Hinta- ja laatu vaihtelee esim. muutaman euron lampusta yli 100 euron kristallikruunuun.
Onko lapsilla nykyään vielä nukkekoteja vai oliko 80-luku nukkekotien kulta-aikaa?
1980-luku oli varmasti nukkekotien kulta-aikaa, itsellänikin oli tuo kuuluisa Lundby-nukkekoti. Nykyäänkin uskoakseni lapsille ostetaan nukkekoteja, toivottavasti enenevässä määrin.
Miten nukkekodit ovat muuttuneet vuosien saatossa?
Nukkekotien tyylit ovat Suomessa vaihtuneet ajan tyylin mukaan talonpoikaistyylistä 80-luvun Lundby-kotiin. Nukkekodeissa on myös näkynyt omistajansa yhteiskuntaluokka.
Yleisin tyyli maailmalla on varmasti englannista, nukkekotien luvatusta maasta, tullut viktoriaaninen tyyli. Toki jokaisesta maasta löytyy myös oman kulttuurin mukaisia nukkekoteja.
Miten nukkekodilla leikitään?
Nukkekodilla leikkiminen vaihtelee omistajansa mukaan. Lapset leikkivät omalla tyylillään, leikkimällä kotia, kauppaa yms. ja myös siirtelemällä huonekaluja.
Aikuisten leikkiä on rakentaa ja sisustaa nukkekotia ja valmistaa sinne erilaista tarpeistoa esimerkiksi huonekaluja, ruokia, verhoja, pöytäliinoja, purkkeja, lehtiä… Nukkekoti voidaan sisustaa myös vuodenajan mukaan esim. joulukoristeilla, kuusella, leivonnaisilla, lahjoilla, joulupukilla jne.
Nukkekodin rakennuskurssi Mikkolan navetalla lauantaisin kello 10.30–16.00. Syyskausi 8.9.–1.12.