Sinileväseuranta: Pakanrannassa oli viikko sitten myrkyllistä levää

Kirkkojärvi kärsii edelleen sinilevästä

Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin viime viikolla erittäin runsaasti sinilevää. Myös Kangasalan Vesijärvellä ja Vanajavedellä Sääksmäen sillan kohdalla oli vähän sinilevää.

Sinilevät muodostivat vihreän kalvon veden pinnalle Reipin saunarannalla Pyhäjärvellä.
Kuva: Sanni Turunen, 10.8.2012

Loppukesän lämpö toi Pyhäjärvelle ja Ikaalisiin Kyrösjärvelle paikoitellen runsaasti sinilevää. Pyhäjärvellä sinilevää havaittiin seitsemässä kohteessa. Runsaasti sinilevää oli Nokialla Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, Pirkkalassa Kranstolpan uimarannalla ja Vesilahdella Kirkonkylän uimarannalla. Lempäälässä Lempoisten uimarannalla ja Mäyriänrannalla sekä Nokialla Maatialanlahdessa levää oli vähän.

ELY-keskuksen seurannassa levää havaittiin kaikkiaan 14 havaintopaikalla Pirkanmaalla. Lisäksi levistä saatiin useita yleisöhavaintoja muun muassa Pirkkalasta ja Juupajoelta.

Sinilevätilanne voi vaihdella nopeastikin esimerkiksi tuulen vaikutuksesta. Esimerkiksi Pälkäneen Pakanrantaan ajautui maanantaina sinilevää kasaumiksi, jotka kuitenkin hälvenivät viikon mittaan. Pakanrannan levänäytteestä löytyi runsaasti Anabaena sp. – ja Microcystis spp. -sukujen sinileväyhdyskuntia, jotka voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa muun muassa silmien ja ihon kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua ja pahoinvointia.

Sinileväsoluissa on kaasurakkuloita, joiden avulla ne voivat pysytellä kasvamisen kannalta optimaalisessa syvyydessä. Kun solut keski- tai loppukesällä vanhenevat, kaasurakkuloiden toimintakyky lakkaa ja sinilevät nousevat veden pinnalle. Etenkin pitkillä tyynillä jaksoilla levät voivat muodostaa laajojakin levälauttoja, joita kutsutaan leväkukinnaksi.

Tuulinen sää sekoittaa levän vesimassaan, mutta voi myös kuljettaa levää rannoille ja suojaisiin lahdelmiin. Sinilevien pintaesiintymiä voi ilmaantua vielä syksyn aikana järviin, kun vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.  Myös runsaat sateet ovat lisänneet ravinteiden määrää vesistöissä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?