Korjausrakentamisen luennot ja käytännön kurssit valmentavat vanhan talon kunnostamiseen

Perinnerakentaminen kuuluu nykypäivään

Hirsitalon sisärakenteita

Suunnitteletko vanhaan taloosi ikkunaremonttia tai ulkomaalausta? Pitäisikö mummonmökki remontoida perheen kesäkodiksi?

Iäkkään rakennuksen omistaja joutuu usein pohtimaan, mitä kaikkea kannattaa korjata, ja miten voisi tarpeeksi hellävarainen tehdessään uudistuksia, jotta talon vanha henki ja parhaat ominaisuudet säilyisivät.

Korjausrakentamiseen on hyvä perehtyä huolellisesti, jotta välttää kohtalokkaat virheet ja turhat työt ja hankinnat. Vanha osoittautuu usein uutta kestävämmäksi, jos tietää konstit.

Valkeakoski-opisto järjestää korjausrakentamisen asiantuntijaluentosarjan 6.9.–24.11. Mikkolan navetalla.

Luennoimassa ovat perinnerakennusmestari Tapani Koiranen, sisustusarkkitehti Raimo Volanen ja vientipäällikkö  Sinikka Ingnatius sekä Valkeakoski-opiston teknisen työn vastuuopettaja Esko Lovikka.

– Luennot ovat vuorovaikutteisia. Niillä on mahdollisuus keskustella osanottajien omista rakennuskohteista ja mahdollisesti käydä tutustumassa johonkin sopivan matkan päässä olevaan kohteeseen, Esko Lovikka kertoo.

Hirsitalon sisärakenteita (kuva Jussi Maaniitty),

Luennoille voi osallistua, vaikka omaa korjattavaa kohdetta ei olisikaan. Tieto perinnerakentamisesta auttaa yleisesti ymmärtämään vanhojen rakennusten ja rakennusmiljöiden säilyttämis- ja suojelutarpeita sekä käyttömahdollisuuksia.

Luentosarjaan liittyen Mikkolan navetalla on syksyn aikana ikkunoiden korjaustyöpaja, jota pitää puuseppäartesaani, yrittäjä Minna Saario. Työpajalla voi korjata oman puuikkunan tai -oven asiantuntijan avulla ja oppia entisöinnin perustaitoja.

 

Valkeakoskella sisustetaan

Lateksimaalin alta löytynyt koristemaalaus vanhasta huvilasta

Luentosarja toimii rinnakkain Esko Lovikan pitämän koko lukuvuoden kestävän sisustusrakentamiskurssin kanssa, joka järjestetään Valkeakoskella opiston Lumikorven pajalla.

Kurssit sopivat hyvin yhdeksi laajaksi opiskelukokonaisuudeksi, joka antaa perustaidot vaikkapa ensi kesän rakennusprojekteja varten.

– Olen ollut 25 vuotta käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opettajana ja harrastanut pitkään sisustus- ja korjausrakentamista kotioloissani, hyödynnän nyt taitojani aikuisopetuksessa, Esko Lovikka kertoo.

Sisustusrakentamisen kurssilla suunnitellaan ja varmistetaan eri tiloihin ja tyyleihin soveltuvia tuotteita ja puisia yksityiskohtia. Siellä voidaan kunnostaa vaikkapa vanha ikkunanpuite tai rakentaa esimerkiksi saunan lauteet tai huonekalu, jollaista ei ehkä valmiina löytyisikään.

Opettajalta saa neuvoja materiaalien valinnassa ja muotoilussa, joten jos on hiukankin epävarma, ei kannata hankkia kaikkea valmiiksi. Aikaisempaa kokemusta puusepäntöistä tai entisöinnistä ei välttämättä tarvitse olla kummallakaan kurssilla.

– Kaikki ovat yhtä tervetulleita. Jos on vasta-alkaja, voi valita aluksi helpon kohteen. Taidot kehittyvät kyllä vähitellen ja näitä kursseja on tarkoitus jatkossakin järjestää, Esko Lovikka lupaa.

Huolellinen remontointi säilyttää vanhan rakennuksen hienostuneet piirteet ja lujat rakenteet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?