Siiri Ali-Kipparin opettajanura jatkuu

Siiri Ali-Kippari Kuohijoelta sai Vuoden Varsta -palkinnon.

Pälkäne-Seura ja Oksalan tila myöntävät Vuoden Varsta -palkinnot maataloustyössä ansioituneille isännille ja emännille, jotka ovat myös yhteiskunnallisesti aktiivisia vaikuttajia.

Vuoden 2012 emännän varstan sai Siiri Ali-Kippari Kuohijoelta. Syksyllä 82 vuotta täyttävä Ali-Kippari jatkaa yhä yhtä aktiiviuraansa, vaikka maatilaa viljeleekin jo uusi sukupolvi.

Ali-Kippari siirtyi Pälkäneen kansalaisopiston mukana tuntiopettajaksi Valkeakoski-opistoon ja ohjaa edelleen kudontapiiriä sekä tarpeen mukaan käsityöpuolen lyhytkursseja. Aikanaan Wetterhoffilta kotiteollisuusopettajaksi valmistunut Ali-Kippari on toiminut Pälkäneen kansalaisopiston opettajana opiston perustamisesta asti.

Syntyjään hän on karjalainen, Sortavalan tyttöjä.

– Kaksi kertaa olen sieltä evakkomatkalle lähtenyt, koulunkin ehdin aloittaa Sortavalassa, hän kertoo.

Perheen evakkotie vei ensin Uudellemaalle Lapinjärvelle, mutta Siirin opiskelupaikka löytyi Hämeestä, ja samalla matkalla hän tutustui tulevaan puolisoonsa Ismo Ali-Kippariin. Sitä tietä hän päätyi lypsykarjatilan emännäksi Luopioisten Kuohijoelle.

– Tulin miniäksi taloon vuonna 1954. Työ oli tuttua lapsuudesta asti, kun olen maatalon tytär. Tila siirtyi sitten myöhemmin meidän hoitoomme ja kyllä siinä tekemistä oli, kun syntyi kolme poikaakin, Siiri Ali-Kippari muistelee.

Emännän ja opettajan töiden ohella hän ehti toimia omassa kylässään muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana sekä Luopioisten seurakunnassa kirkkovaltuutettuna ja palvelustyön johtokunnan puheenjohtajana.

– Palvelustyö eli diakonia oli minulle mieluista, siinä oli paljon tekemistä erilaisten ihmisten kanssa, hän kertoo.

Nyt yksi Ali-Kipparin pojista pitää kotitaloa. Kaikilla heillä on perheet: lapsenlapsia Siiri Ali-Kipparilla on yksitoista lapsenlasta ja lapsenlapsenlapsia kaksi. Ajankulua riittää heidän kanssaan ja isossa pihassakin on askareita niin paljon kuin jaksaa tehdä.

– Minulla on se onni, että on suotu hyvä terveys. Olen kiitollinen siitä, että vieläkin jaksan kaikenlaista, Siiri Ali-Kippari sanoo,

Varsta-palkinto oli ennen kaikkea iloinen yllätys.

– Ihmettelin kovasti, kuka sellaista on keksinyt ehdottaa. Mutta totta kai palkitseminen tuntuu hyvältä, Siiri Ali-Kippari hymyilee.

Hänestä elämä maatilan emäntänä on ollut hyvää. Työ oli raskasta mutta siitä selviytyi. Nykyään monilla on toisin. Hän toteaa, että maatalous ei ole koskaan ollut helppo elinkeino, mutta nykyinen muutos on niin mullistava, että edes ajatuksissaan ei ehdi pysyä mukana.

– Pienet ja keskisuuret tilat ovat kuolemaan tuomittuja, niin se on. Tai sitten täytyy olla joku sivubisnes. Nykyään maatilalla täytyy osata monta lajia ja olla hirveän aktiivinen, jos aikoo menestyä, hän pohtii.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?