Leipä miehen tiellä pitää

Lapioiminen on rankkaa hommaa. Mutta monin verroin rankempaa on sillä, joka on vastuussa lapioinnista. Häntä syytetään, jos urakka ei valmistu ajoissa tai jos lapioijat uupuvat urakassaan.

Vaikka vastuun kantoa olisi harjoitellut vuosikymmenet, harjoitus ei ole koskaan sama kuin tositilanne.  Jokainen muistaa tilanteen, jossa saa ensi kerran maistaa todellista vastuuta. Jos vastuuta ei pysty kantamaan, tilanteen muistaa moni muukin.

 

Tositilanne oli edessä keväällä, kun piti saatella bussilastillinen pelaajia parin päivän pelireissulle. Kun ei itse pystynyt nousemaan autoon, kaikki piti järjestellä etänä ja etukäteen.

On helppo etsiä satojen kilometrien päässä sijaitsevasta majapaikasta bittinikkari, joka pystyy tulostamaan pöytäkirjat. On helppo sopia, moneltako ruoka odottaa taukopaikassa ja mistä majapaikan avaimet löytää.

Tällaisissa asioissa on kyse vain delegoinnista. Ammattilaiset hoitavat kyllä porukalle hyvää ruokaa ja venyvät kun siitä etukäteen sovitaan. Asioiden hoitumisesta ei tarvitse huolehtia reissun aikana – toisin kuin konkreettisesta vastuusta.

Sillä on ihan eri asia olla henkilökohtaisesti vastuussa 20 ihmisen ravitsemuksesta ja terveydestä: huolehtia joukkueelle eväät autoon, valmistella aamupalat ja pakata kyytiin pelin alla syötävän lounaan. Kuulumisia tien päältä odotteleva tajuaa, ettei mikään ole niin vastuullista kuin ruokkia ihmiset.

Mitä jos piirakat olivat pilaantuneita? Olivatko kaikki allergiat varmasti tiedossa? Entä jos mehuissa oli joku ainesosa, joka ei sovi jollekin. Onhan jokaiselle mieluisaa syötävää ja riittäähän purtavaa varmasti kaikille?

 

Äidit hoitavat ruuan perheen eteen muiden askareiden ohessa muutaman kerran päivässä. Mutta silloin kun ruuan laittamisesta tehdään oikein ohjelmanumero, silloin isä kaivaa esiin grillin.

Grillien valmistajat tietävät, että avotuli vetoaa ihmisen alkukantaisiin geeneihin. Silloin ollaan tekemisissä luonnon kanssa, kun ravinto kypsyy tulella.

Viidesti päivässä käytettävä keittiöliesi vaihdetaan kerran 15 vuodessa, mutta muutaman kerran kesässä kuumeneva grilli saadaan myytyä isille parin vuoden välein. Täytyyhän välineiden olla kunnossa, kun karun luonnon ympäröimällä terassilla aletaan lämmittää valmiissa marinadissa kelluvia annospaloja.

 

Kaikkialla luonnossa tärkein elämäntehtävä on saada jälkeläisiä ja kasvattaa heidät täysikokoisiksi. Konkreettisinta kasvattamista on jälkeläisten ruokkiminen.

Luonnonvalinnan pitäisi taata se, että kaikkien elinkelpoisten yksilöiden ruokintataidot ovat kunnossa. Geenit ja kasvatusmallit eivät ole siirtyneet seuraaville polville, jos ei ole saanut ruokittua jälkeläisiään.

Vielä pari sukupolvea sitten ravinnon hankkiminen oli pitkäjänteistä puuhaa. Syksyn sato piti saada talteen, jotta perhe pärjäsi talven yli.

Nykyisin pitäisi muistaa käydä Siwassa ennen kymmentä. Tämä on omiaan heikentämään elämänhallintataitoja.

Nykyihminen ei selviä kovin hyvin jälkeläisten ruokinnasta. Nuorten aikuisten ikäluokka tulee olemaan ensimmäinen, joka sairastuu ja kuolee väärän ja liiallisen ravinnon sekä liian vähäisen liikunnan vuoksi.

Väärät elintavat tappavat tehokkaimmin korkean elintason maissa. Sydän- ja verisuonitaudit, kakkostyypin diabetes ja jotkut syöpämuodot lisääntyvät huolestuttavalla tahdilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?