Vehkosuon vanhalle kompostialueelle uusi asfaltti

Tuomas Bährend uudistutti Vehkosuon kompostin vanhan osan.

Vehkosuon kompostilla liikkuivat elokuun alussa tavanomaisten työkoneiden sijasta asfalttikoneet, kun kompostin vanha alue sai uuden päällysteen. Edellinen, tuoreen pinnoitteen alle jäänyt kerros ehti palvella 15 vuotta.

– Siinä ajassa asfalttiin tulee jo kulumia, kompostin toimintaa pyörittävä Tuomas Bährend perustelee päällystyksen tarpeellisuutta.

– Kompostialue pysyy vesitiiviinä, ei tule valumia ympäristöön, yrittäjä listaa kaksikerrosasfaltoinnin etuja.

Uudelleen päällystetty, noin hehtaarin suuruinen kenttä toimii alkusekoitus- ja kompostointialueena.

 

Ilmainen levitys

Vehkosuon kompostille Sahalahdelle tuodaan kompostoitavaksi jätevesipuhdistamon lietettä Viinikanlahdelta Tampereelta. Valmista, kompostoitua ainesta levitettiin pelloille tänä keväänä 5000 kuutioita.

– Toivottavasti syksyllä lähtee sama määrä. Kaikelle valmiille tavaralle ei ole vielä varauksia, Tuomas Bährend mainitsee.

Vehkosuon lopputuotetta hyödyntää osa Kangasalan, Pälkäneen ja Oriveden viljelijöistä. Kuormia ajetaan myös Tampereelle Teiskoon. Jonkin verran kompostiainesta käyttävät lisäksi mullan valmistajat. Levitys on ilmaista 50–60 kilometrin säteellä Vehkosuosta.

– Kompostilanta korvaa kokonaan fosforilannoitteen, yrittäjä huomauttaa.

Vehkosuon komposti työllistää Tuomas Bährendin lisäksi kaksi henkilöä, sesonkiaikoina useamman.

 

Kierrättäjät tekevät työtä puolestamme

Maailmassa hukuttaisiin sontaan ja jätteisiin ilman Bährendejä ja Humuspehtooreita. He pitävät puolestamme huolen siitä, että tehtaan puukuitu ja jätevedenpuhdistamon liete palaavat kasvien käyttöön, eikä esimerkiksi vesistöjä kuormittamaan.

Sydän-Hämeessä kierrätysyrittäjiä ja heidän tuotteitaan ei tunneta yhtä hyvin kuin heidän toimipaikkansa. Sekä Sahalahden Vehkosuo että Pälkäneen Aukeasuo ovat olleet naapuruston valitusten vuoksi palstoilla, kun yrittäjät ovat hakeneet lupia ja laajentaneet toimintaansa.

Kierrättäjät joutuvat naapuruston hampaisiin, koska heidän toimintansa aiheuttaa ajoittain hajua ja sotkua. Molempien naapurit ovat kuitenkin matkojen päässä, ja suuri osa vuosien varrella esiin nostetuista peloista on osoittautunut aiheettomiksi.

Sahalahden Bährendeiltä löytyy kierrätysalalta käytännön osaamista toisessa polvessa. Pälkäneläisessä Humuspehtoori Reino Mantsisessa on myös pelle pelottoman vikaa: mies kehittelee alalle uusia menetelmiä ja tuotteita.

Alan innovaatiota tehdään myös Luopioisissa. Rambollin ratkaisut ovat maailmankuuluja.

Huippuosaamista vaativa yritys päätyi Luopioisiin Pentti Lahtisen ansiosta. Toivottavasti Ramboll pysyy myös jatkossa paikkakunnalla, vaikka suuri osa sen väestä ajaa nykyisin töihin naapurikunnista ja -kaupungeista.

 

Humuspehtoori teki taannoin kunnalle tärkeän aloitteen, joka olisi keskittänyt kierrätysalan osaamista entistä enemmän Pälkäneelle. Mantsiselle ei kuitenkaan löytynyt järkihintaan riittävän suurta maa-aluetta, johon olisi voinut toteuttaa uudenlaisen kierrätyspuiston.

Toivottavasti mies ei joudu viemään puistoa liian kauas, sillä se avaisi alalle aivan uusia mahdollisuuksia ja toisi paikkakunnalle työpaikkoja.

Kierrätysalan yritykset hyötyvät tiiviistä yhteistyöstä, sillä toisen jätteet voivat olla toisen raaka-ainetta. Alan yrityksiä yhteen kokoavassa kierrätyspuistossa tarvittava erityisosaaminen voisi löytyä naapurista, eikä sitä tarvitsisi hakea toiselta puolelta maata tai maailmaa.

SHL Tommi Liljedahl

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?