Harrastusten runsaudensarvi

Paikallislehden sivuilta näkee helposti, että alkamassa on uusi harrastuskausi. Järjestöpalsta tulvii tarjontaa, kun uudet ja entiset ryhmät tiedottavat toiminnastaan. Viikko sitten lehden välissä jaettiin kansalaisopiston ohjelma. Kangasalan Urheilijat puolestaan on koonnut tarjontaansa tämän lehden välissä jaettavaan liitelehteen.

Kansalaisopiston ja urheiluseurojen toiminta pitää nuoret ja aikuisikäiset liikkeessä ja aktiivisina. Lasten ja perheiden parissa niiden rinnalla toimivat erityisen ansiokkaasti MLL:n paikallisosastot.

Sydän-Hämeen harrastustarjonta täydentyy kaiken aikaa uutuuksilla. Urheilun puolella esimerkkejä ovat koripallo ja taekwondo, jotka ovat keränneet muutamassa vuodessa runsaasti uusia harrastajia. Valkeakoski-opisto puolestaan täydentää Pälkäneen harrastusmahdollisuuksia muun muassa lasten teatteri-ilmaisulla. Ensi vuonna myös Kangasalla päästään osalliseksi ison opiston monipuolisesta tarjonnasta.

 

Harrastusmahdollisuuksista on kertynyt sellainen runsaudensarvi, että vaatii pientä paneutumista, jotta tietäisi, mitä kaikkea olisi tarjolla. Paikallislehden lisäksi on seurattava järjestöjen nettisivuja ja muuta tiedotusta.

Pälkäneen kunta loi vapaa-aikatoimelle omat nettisivut, joiden tarkoituksena on koota harrastustarjontaa yhteen paikkaan. Ihannetila olisi se, että vanhemmat näkisivät sivuilta helposti, mitä eri-ikäisille lapsille on tarjolla kunakin päivänä kunnan missäkin kolkassa.

Tähän ei ole vielä päästy. Sivut eivät ole muutenkaan riittävän kattavat. Syynä on ennen kaikkea se, että järjestöjen vastuunkantajat vaihtuvat. Sivustoa vuosien ajan kaivanneet ja sinne alusta alkaen tietoja toimittaneet toimijat tietävät, että kyse on tärkeästä kokonaisuudesta, mutta uusille aktiiveille asia ei välttämättä ole selvä.

 

Tyypillinen vaihe harrastusten aloittamiselle on kouluikä. Alaluokkalaisille jaetaan monilla paikkakunnilla sportti- tai harrastuspassit, joilla pääsee maksutta kokeilemaan erilaisia harrastuksia ja löytämään niiden joukosta oman suosikkinsa. Myös Sydän-Hämeessä alkaisi olla tarvetta jonkinlaiselle harrastusten lukujärjestykselle tai harrastuspassille.

Harrastusten kirjon keskellä kavereiden merkitys ei ainakaan vähene. Samanhenkisten kavereiden perässä löytää sopiviin harrastuksiin.

Myös yleisseurat voivat osaltaan helpottaa harrastusten löytämistä sekä vähentää päällekkäisyyksiä. Pälkäneen Luja-Lukko on tästä yksi esimerkki. Kun yleisurheilun sarjakisat päättyvät tämän viikon torstaina, lasten suunnistuskoulu jatkaa seuraavasta torstaista alkaen.

Yleisseurat nostettiin arvoonsa, kun suomalaista urheilujärjestelmää ruodittiin kehnon olympiamenestyksen jälkeen. Yleisseuroissa hoidetaan yhdellä organisaatiolla monen lajin byrokratia ja mahdollistetaan osaamisen ja harrastajien liikkuminen lajien välillä.

Muun muassa Luja-Lukko, Kangasalan Urheilijat ja Kuhmalahden Kisa ovat osoittaneet viime vuosina, etteivät perinteikkään yleisseurat ole kankeita, vaan ne pystyvät ottamaan uusia lajeja ja harrastajia suojiinsa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?