Konsertin nimi saattaa herättää skeptisiä ajatuksia, mutta Matti Niskala ja Sirkku Rantamäki kehottavat jättämään ennakkoluulot kotiin: sunnuntaina AteljeeGalleria Virpi & Orbissa kuultavasta intuitiivisesta enkelimusiikista voi nauttia kuka tahansa vakaumuksesta riippumatta.
– Ei tarvitse uskoa enkeleihin, kokemuksen voi ottaa ihan puhtaasti myös musiikkina, Niskala vakuuttaa.
Yleisön ei myöskään tarvitse pelätä, että musiikki olisi jotenkin ”vaikeaa”.
– Voi sanoa, että enkelimusiikki on jopa helpompaa sellaiselle ihmiselle, joka ei ole opiskellut musiikkia ja hyväksynyt kaavaa, että konsertin on oltava aina tietynlainen.
Kevätpurosta lumihiutaleisiin
Monessa mukana ollut Niskala sävelsi aikoinaan paljon esimerkiksi teatterimusiikkia, mutta vuosien varrella valmiit nuotit ovat jääneet taakse. Intuitiivinen enkelimusiikki löytyi kokeilun ja oman henkisen kasvun myötä.
– Aloin vuonna 1998 tekemään tätä soolokonsertteina, mutta vuodesta 2007 olemme soittaneet duona.
Enkelimusiikki ylittää ahtaat rajanvedot. Jotain rajattomuudesta kertoo se, että Hämeenkyrössä asuva pariskunta on konsertoinut yhtä lailla kirkoissa kuin vaihtoehtoisemmissa tilaisuuksissa yhteensä yli toista sataa kertaa Suomessa ja ulkomailla.
– Ruotsissa meidät tunnetaan melkein jopa paremmin kuin täällä. Siellä ja myös Eestissä suhtaudutaan ehkä tällaiseen avoimemmin.
Enkelimusiikki oli aluksi kokeneelle muusikolle itselleenkin vallankumouksellista, sillä kaavattomuudessaan se menee pidemmälle kuin improvisaatio.
– Kaikki tai suurin osa sävelvirtaa luodaan soittohetkellä yhteistyössä enkelten kanssa kulloistakin kuulijaryhmää varten. Se mitä sielut kaipaavat, manifestoituu säveliksi.
Konsertin monimuotoisuus yllättää siksi usein soittajatkin.
– Päivänpaisteinen kevätpuro ja tulinen monirytmisyys mahtuvat hyvin samaan sessioon. Usein sävelissä karkeloivat kukkaiskeijut tai lumihiutaleet japanilaissävyisin kuvioin.
Tukahdutetut tunteet soivat ulos
Vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin perehtynyt Sirkku Rantamäki aistii herkästi yleisön tunneskaaloja.
– Konserteissa saatamme soittaa jotakin pintaan nousevaa tunnetta ulos. Se vaatii aikamoista keskittymistä: ei soittimiin, koska ne ovat meille tuttuja, eikä varsinaisesti musiikkiin, vaan siihen läsnäolevaan hetkeen.
Enkelimusiikki ei rajoitu mihinkään tyylilajiin, vaan se soi yhtä hyvin klassisen kuin kevyen musiikin rytmein. Yleistunnelma on kuitenkin valoisa.
– Sellaisetkin kerrat kun on pitänyt soittaa suru pois, niin sekin on tapahtunut duurissa, Niskala muistelee.
Mielikuva harmonisesta musiikista, jossa käytetään hiljaisia ja venytettyjä säveliä, ei välttämättä pidä paikkansa. Tukahdutetut tunteet saattavat vaatia joskus ravistelua.
– Esimerkiksi riitasoinnut vapauttavat joskus asioita pintaan. Alaspainetut ja tukahdutetut asiat saattavat olla niin syvällä solutasolla, että niitä tarvitsee vähän tykittää, jotta ihminen on valmis päästämään niistä irti, Rantamäki huomauttaa.
Itse tehdystä vislasta tiibetiläisiin laulaviin kulhoihin
Piano tai flyygeli on intuitiivisen enkelimusiikin selkäranka, jota pitkin sävelet virtaavat.
– En tosin tiedä onko piano enää tällä hetkellä muita tärkeämpi soitin, mutta se toimii kuitenkin tavallaan linkkinä, kosketinsoittimista vastaava Matti Niskala kuvailee.
Virpi & Orbin konsertissa soivat monet muutkin soittimet, joista erikoisin on varmasti hevosen längistä valmistettu visla. Kyseessä on Niskalan oma soitinidea.
– Visla on juhlalänkiä tarkoittava murresana, jota ei löydy Nykysuomen sanakirjasta.
1920-luvulta peräisin oleva aarre löytyi Tornion torilta.
– Kauppias ei meinannut millään uskoa, että aion tehdä längistä soittimen, vislan keksijä nauraa.
Niskala soittaa pianon ohella myös eteläamerikkalaista kalimbaa, huuliharppua ja tuulikelloja. Jälkimmäisiä voi liikutella tarvittaessa vaikka olkapäillä.
Värinä tuntuu koko kehossa
Muun muassa tiibetiläiset kulhot ja kellot laulavat Sirkku Rantamäen käsissä. Sunnuntaina on myös ensimmäistä kertaa mahdollisuus kuulla konserttitilanteessa kulhoja, joita käytetään äänihieronnassa. Testi osoittaa, että niiden ääni on hiljainen, mutta värinä tuntuu koko kehossa.
– Musiikki mitä soitamme, vaikuttaa myöskin värähtelyn kautta, Rantamäki painottaa.
Konsertin jälkeen halukkailla on hetki aikaa kokeilla soittimia myös itse.
– Yleensä ympärille on syntynyt kokonainen rinki.
Rantamäki tietää, että monilla on tarve jakaa kokemuksia kuulemastaan.
– Ihmiset saattavat jäädä kertomaan millaisia tuntemuksia ja mielikuvia musiikki herätti, mitä he olivat nähneet ja kokeneet.
Ennakkovarausta toivotaan
Sunnuntaina 26.8. kello 19 alkava konsertti kestää kahvitaukoineen vajaa pari tuntia. AteljeeGalleria Virpi & Orbin emäntä Virpi Yli-Vakkuri toivoo, että yleisö varaisi lippunsa jo ennakkoon, sillä paikkoja on rajoitetusti.
– Tällä pyrimme varmistamaan sen, että pystymme palvelemaan mahdollisimman sujuvasti. Toivomme myös, että ihmiset tulisivat paikalle hyvissä ajoin.
Vuolijoella sijaitseva Virpi & Orbi sulkee kesänäyttelynsä elokuun lopussa, mutta talvella toiminta jatkuu taideteosten myynnin ja vuokraamisen sekä tilaustöiden tekemisen muodossa. Kesäkauden viimeinen tapahtuma on Arja Kivelän reiki-luento 2.9.