Käsikirjoitus

Suomen marsalkka Mannerheimistä valmistunut elokuva on nykyaikaan sopiva teos suurmiehen elämästä. Yleisradiolle se maksaa suunnilleen saman verran kuin Tapio Suomisen kesken jääneet selostukset Lontoon olympiakisoista. Halpatyövoimana käytetään kenialaista näyttelijää, sikäläistä naisten miestä ja miekkailijaa.

MTV3 kiusaantui hetkeksi kilpailijansa yllätyksestä, etenkin kun se oli ollut valmis esittämään Renny Harlinin ja Markus Selinin kokoon juokseman elokuvan samasta herrasta. Tuon elokuvan pääsylippujakin on jo ehditty myydä.

MTV3 yllättääkin nyt salaisella suunnitelmalla, joka on paljastunut siten, että Pasilan mäellä on kahdessa huoneessa palanut valo aamuyöhön asti.

Siellä on kolmen hengen työryhmä ja Jukka Puotila puuhaillut vaivojaan säästämättä. Ohjaaja on venäläinen tai tarkasti sanottuna viipurilainen tulkki Lydia Leffankova, jonka isoisä asui samassa talossa tämän yllätyselokuvan päähenkilön perheen kanssa.

 

Elokuva tehdään näet Martti Ahtisaaresta. Ahtisaari ei ole antanut elokuvan teolle lupaa, mutta MTV3:ssa ajatellaan, ettei lupaa tarvitakaan. Eihän Mannerheimiltäkään ole lupaa kysytty, ei edes hänen elossa olevilta sukulaisiltaan.

Toisaalta Ahtisaaren tiedetään suhtautuvan myönteisesti kaikkeen julkisuuteen, joten tähän pieneen yksityiskohtaan hanke ei loppumetreillä kaadu.

 

Kuten Yleisradio, myös MTV3 haluaa karttaa turhia kuluja. Yle tosin hairahtui kuvaamaan pienen pätkän Keniassa, mutta saatuaan eduskunnalta uuden verolain, pieni budjetin ylitys ei haittaa. MTV3 joutuu toimimaan omillaan ja siksi kaikkia osia esittää Jukka Puotila.

Suurin kustannuserä muodostuu saunakohtauksista Hotelli Parkin saunassa Käpylässä. Edesmennyt kauppaneuvos Johannes Paukku ja Ahtisaaren presidentin tehtävään käytännössä valinneet toimittajat Lasse Lehtinen ja Aarno Laitinen ovat onneksi niin samannäköisiä, että tehtävä on taiteilija Puotilalle helppoa kuin heinänteko. Saunottaja Anja Pohjola kuvataan vain takaa päin.

Itse juoni alkaa niin, että Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa – todellisuudessa Namibian brittiläisellä klubilla – aperitiivia nauttiva suurlähettiläs Ahtisaari saa Nokian kännykkäänsä soiton Lasse Lehtiseltä ja tämä kysyy savolaisella veikeydellään, että kiinnostaisiko presidentin hyväpalkkainen homma Helsingissä.

”Kun en ole kovin paljon Suomen asioita seurannut, niin haluan vain tietää, saako siinä matkustaa”, Ahtisaari sanelee reunaehdon.

”Niin paljon kuin haluaa”, Lehtinen vastaa.

”No mikäpä siinä. Pane isopyörä pyörimään”.

 

Ensin piti kukistaa demareista Sorsa ja sitten ruotsalaisista Elisabeth Rehn. Ja siinä se sitten olikin. Valtiomiesten tapaamisia, matkoja maakuntiin…

Filmi päättyy Ahtisaaren patsaan paljastusjuhlaan eduskuntatalon ja musiikkitalon edessä. Patsas kuvaa Norjan rannikolta lähtenyttä ja viimeksi Perämerta seilannutta suurta, Ahtisaaren sotien jälkeisessä kotikaupungissa Oulussa valmistettua haukea. Patsas on oululaissyntyisen Aaro Hellaakosken värssystä ”kosteasta kodostaan nous hauki puuhun laulamaan…” ellaakosken

Viimeksi kun kävin paikalla Helaakosken – yhdellä ällällä – nosturifirma asetteli viimeistä neljästä osasta paikalleen,

Oululaisen Reijo Hukkasen teräksestä ja alumiinista rakentama patsas on 13 metrin korkuinen ja se näkyy valaistuna Hesperian puistoon eli sekä Ahtisaaren että Lehtisen kotien ikkunasta. Hehän asuvat puiston reunalla päällekkäin.

Eli kiitos MTV3, mikä säästö! Ahtisaaren patsastoimikuntaa ei tarvita. Laatta jalustaan riittää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?