Aitoon Martat kokkasivat tällä kertaa kotoista kasvisruokaa

Loppukesän kunniaksi

Makuasioista kannattaa keskustella.

Pirkanmaan Marttojen erikoisneuvojan Tuula Kylä-Laason mukaan jokaisella suomalaisella on vara syödä enemmän kasviksia.

– Jostakin syystä kasvisruokien valmistaminen koetaan kuitenkin hankalaksi. Tai sitten sen syömiseen liitetään erilaisia symboli- tai identiteettimerkityksiä.  Tänäkin kesänä olen miettinyt kahden nuoren miehen kohdalla sitä, mikä heitä estää syömästä kasviksia. Onko se tosiaan jonkinlainen identiteettiin liittyvä asia? Kylä-Laaso miettii.

Kylä-Laaso uskoo kuitenkin iän monipuolistavan kasvisten käyttöä.

– Lapsille on hyvä jo varhain tarjota monenlaisia kasviksia, jotta heidän makuhermonsa tottuvat niihin, eikä kasviksista tule peikkoa.

Raaka-aineet läheltä

Aitoon Marttojen Luopioisten yläasteen kotitalousluokassa järjestetyn ruokakurssin aiheena oli tällä kertaa ”Kotoista kasvisruokaa”.

– Illan teeman järjestimme loppukesän ja syksyn kunniaksi. Käytämme ruokiin raaka-aineita, joita suomalainen luonto tähän vuodenaikaan meille tarjoilee, Kylä-Laaso kertoili.

Kylä-Laaso kuten muutkin Martat harrastavat ruoanlaitossa sesonki- ja lähiruoka-ajattelua.

Esimerkiksi Eeva-tädin kaalisalaatti on kunnon lähiruokaa, jonka valmistaminen on kaiken lisäksi edullista. Maukkaan maun salaatille antaa öljy ja omenaviinietikkapohjainen salaatinkastike, joka kipattiin kiehuvana raasteen päälle.

– Kaali on myös äärimmäinen rikas ravintoarvoiltaan. Siitä saa muun muassa kaliumia, A- ja C-vitamiinia, Kylä-Laaso muistutti.

 

Kasviksista ja marjoista syntyy hyvää ruokaa.

Illan hittituote

Illan monipuolinen menyy sisälsi muun muassa kesärosollia, kaali-juustopiirakkaa, sakeaa linssikeittoa, soijarouhekastiketta spagetille ja paahdettuja uunikasviksia.

– Uunikasvikset ovat todellinen hittituote. Öljy ja mausteet antavat niille kauniin pinnan ja rapsakan maun.

Soijakastike puolestaan maistui herkulliselta sitruunalla ja chilillä maustettuna. Martoille onkin ominaista kokeilla saman ruoan erilaisia teko- ja maustamistapoja.

Makean ja raikkaan loppuhuipennuksen ruoille tarjosi piimään tehty marjashake ja vatkattujen munanvalkuaisten kuohkeuteen perustuva ”kevyt mustaherukkapilvi”.

 

 

 

Marttojen reseptejä löytyy Sydän-Hämeen Lehden internetsivuilta ja syksyn mittaan paperilehdestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?