Vesihuollosta ja kuntien yhdistymissopimuksista

Valtuutettu vastaamassa -sarjassa Pertti Alanko (Kangasalan Sanomat 24.8.) toi esille Kuhmalahti–Sahalahti siirtoviemärihankkeen.

Jo itsenäinen Kuhmalahti piti sitä parhaana vaihtoehtona järjestää läntisen Kuhmalahden jätevesihuolto nykyisen puhdistamon korjauksen sijasta. Sen tärkeys on entisestään korostunut kuntaliitoksen jälkeen.

Tämä siirtoviemäri ratkaisisi Kivisalmen ja uuden Haapasaaren sekä Sahalahden puolella vanhan Haapasaaren, Moltsian, Haapaniemen ja Korpiniemen alueiden jätevesihuollon kestävällä tavalla pitkälle tulevaisuuteen.

Luontevaa olisi, jos viemärin linjaus noudattaisi jo olemassa olevan runkovesijohdon linjausta. Oletuksena on ollut, että hankkeeseen saataisi myös valtion rahoitusta.

Kun valtion vesihuoltoavustuksia leikataan, saattaa tämänkin hankkeen toteuttaminen vaikeutua. Kunnan vesihuollon yleissuunnitelmissa siirtoviemäri tulee pitää mukana siinäkin tapauksessa, että valtion osuus on aikaisempaa pienempi. Hanke mahdollistaa vesihuolto- osuuskuntien muodostamisen edellä mainittujen kylien alueille.

Kuten Pertti Alanko mainitsee, tulee kuntien pitää kiinni yhdistymissopimuksista. Siitä olen täysin samaa mieltä.

Keskustan valtuustoryhmän puolesta pitämissäni puheissa olen useaan kertaan korostanut, että Kuhmalahden yhdistymissopimusta tulee noudattaa. Samalla olen maininnut Sahalahden yhdistymissopimuksen varoittavana esimerkkinä siitä, kuinka yhdistymissopimuksia rikotaan. Kaikki tuohon sopimukseen kirjatut hankkeet piti Sahalahdella olla toteutettu vuoden 2009 loppuun mennessä. Helmikkala–Kontula -kevyen liikenteen väylää päästäneen aloittamaan ensi vuonna. Vanhusten palvelutaloa ei ole vieläkään rakennettu, koska sitä on lykätty vuosi vuodelta eteenpäin kunnan virkamies- ja luottamushenkilöjohdon sekä valtuutettujen enemmistön toimesta. Siinä eivät paljon ole painaneet sahalahtelaisten valtuutettujen ja hallitusjäsenten mielipiteet sen paremmin kuin sahalahtelaisten valitukset oikeusasteisiin.

Arvelen, että tähän näytelmään ovat nykyvaltuutetut jo kyllästyneet. Ehdotan siis, että pannaan asiat nyt Sahalahden yhdistymissopimuksen osalta viimeinkin ja kerralla järjestykseen: Sisällytetään kunnan vuoden 2013 talousarvioon kunnan kassaan valtiolta jo ajat sitten tullut yhdistymisavustus 1,2 miljoonaa euroa vanhusten palvelutalon suunnitteluun ja rakentamiseen Sahalahden terveysaseman yhteyteen. Aloitetaan Helmikkala–Kontula kevyen liikenteen väylän rakentaminen heti kun se hallinnollisesti on mahdollista, ehkä jo vuoden 2013 alussa. Tämänkin hankkeen rahat ovat jo kauan olleet kunnan kassassa.

Sahalahden kirjaston siirto entisen kunnanviraston tiloihin saa vielä odottaa. Kehitetään sen sijaan muuta hyötykäyttöä virastotiloille.

Simo Arra
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?