ELY-keskus suojelee vedet pilattavaksi

Kun Pälkäneelle ja Kangasalle suunnitellun tekopohjavesilaitoksen ympäristövaikutuksia aikanaan arvioitiin, viranomaistehtävät annettiin Keski-Suomen ympäristökeskuksen hoidettavaksi. Pirkanmaan ympäristökeskus ei voinut hoitaa tehtävää, koska se on ollut laittamassa hanketta liikkeelle ja vienyt sitä eteenpäin.

Ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä otettiin kantaa myös laitoksen toimivuuteen. Huippuasiantuntija totesi, ettei Roineen järvivesi ei puhdistu harjussa, koska viipymä on liian lyhyt. Laitos tuottaisi pitkälti järviveden kaltaista vettä.

Jos pohjavettä muutetaan järvivedeksi, se on lainvastaista puuhaa. Laki kieltää pohjaveden muuttamisen ja pilaamisen.

Jos laitos kaikesta huolimatta rakennettaisiin, veden puhdistumisen kannalta olennaista olisi riittävän pitkä viipymä. Mikään ei ole muuttanut sitä tosiasiaa, että Pälkäneellä viipymät olivat jo vanhoissa suunnitelmissa liian lyhyitä. Päivitetyssä mallissa imeytysalueet on ripoteltu pitkin harjua ja viipymiä on lyhennetty entisestään.

 

ELY-keskukseksi nimensä muuttaneen ympäristökeskuksen toimintatavat Pälkäneellä eivät kuulu suomalaiseen hallintokulttuuriin. Tuoreimman tyrmistyksen aiheutti ELY-keskuksen ilmoitus, että koko kunnan keskusta Syrjänharjusta Kostianvirtaan muutetaan pohjavesialueeksi.

Kunta tekee kaikkensa, jottei ELY-keskuksen sanelema muutos toteutuisi. Pohjavesialueen laajennus toisi Pälkäneelle osan tekopohjavesilaitoksen haitoista ja rajoituksista, vaikkei laitosta koskaan rakennettaisi. Pohjavesialueelta häädettäisiin muun muassa bensa-asemat ja lämpökeskus, eikä öljylämmittäjän osa olisi enää kovin kadehdittava.

Pohjavesialueen uudet rajaukset perustuvat Tavasen tutkimuksiin. Asiantuntijat pitävät tutkimuksia epäuskottavana tilaustyönä, jonka avulla vedenhankintayhtiö yrittää epätoivoisesti saada kymmenen vuotta hakemansa luvan laitokselle.

 

Pohjaveden kulkua harjun uumenissa säätelevät kallioperän muodot ja maa-ainekset. Syrjänharjun alla kallio laskee Taustista kohti Kostianvirtaa.

Tavasen kuningasidea on kääntää vesi kulkemaan ylämäkeen: Nuijan tienoille imeytetyt vesimassat voitaisiin pumpata vesitornin kohdalta.

Fysiikan lait sanovat, että merkittävä osa vedestä karkaa alamäkeen kohti Pälkäneen keskustaa. Juuri tätä aluetta Tavase-hankkeessa alusta alkaen mukana ollut ympäristökeskus haluaa nyt suojella.

Pälkäne ei olisi rakentanut vedenottamoaan kauas kunnanrajalle Kinnalaan, jos keskustassa oleva Syrjänharju soveltuisi vedenottoon – eli olisi arvokasta pohjavesialuetta.

Sekä määrä että laatu estää vedenoton Syrjänharjusta. Vettä ei voi ottaa kuin pieniä määriä, jotteivät Natura-suojellun Keiniänrannan tervalepikon olosuhteet muutu. Eikä veden laatukaan täytä juomavedelle asetettuja vaatimuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?