Pienpedot: Minkit on saatu hävitettyä, samoin supin ja ketun levittämä kapi

Pälkäneeltä loukutetaan toista sataa supia vuodessa

Siilien ystävä kirjoitti torstaisessa lehdessä (SHL 30.8.), etteivät pihoista löytyneet runnellut siilit ole välttämättä ruohotrimmerin, vaan supikoiran raatelemia. Kirjoittaja kyseli, kenen puoleen Pälkäneellä voi kääntyä, jos haluaa päästä nurkissa liikkuvista pienpedoista.

Pälkäneen metsästysseuran väki rakensi satakunta loukkua Vähäjärvi-projektin yhteydessä. Kukkolan lintujärven vitsauksena oli minkki ja supikoira. Minkit on saatu vuosien varrella jokseenkin hävitettyä Pälkäneen rannoilta, mutta supikoiria liikkuu vielä runsaasti.

– Supi lisääntyy nopeasti, sillä se saa kerralla kymmenkunta pentua, Reijo Saarinen kertoo.

Mies on parhaina vuosina saalistanut Epaalan, Myttäälän ja Mälkilän suunnalta yli 70 minkkiä, supia ja kettua. Hänen lisäkseen metsästysseurassa on muutama muukin ahkera pienpetojen pyytäjä, ja yhteissaalis nousee vuosittain pitkälti toiselle sadalle.

– Minulla on eläkeläisenä aikaa kiertää loukkuja. Nytkin taitaa olla viritettynä 15 loukkua, Saarinen kertoo.

Ilman maanomistajan lupaa loukkuja ei kuitenkaan voi virittää kenenkään nurkkiin – etenkään kaava-alueella.

– Jos maanomistaja pyytää, niin kyllä minä olen loukkuja vienyt.

Loukut eivät aiheuta vahinkoa esimerkiksi kissoille, vaan niitä joudutaan toisinaan päästelemään satimesta. Taajama-alueelta kiinni saadut pienpedot viedään muualle lopetettavaksi.

Reijo Saarinen ei olisi uskonut, että supi voisi raadella siilejä, jotka vetäytyvät piikkiensä suojiin.

– Mutta viime vuonna löysin omenapuun alta siilin raadon. Luulin alkuun, että se oli jäänyt auton alle ja joku oli heittänyt sen pihaan. Mutta kun siiliä tarkasteli lähemmin, huomasi, että se oli syöty mahan kautta tyhjäksi. Sitä en tiedä, oliko asialla supi vai kettu. Kettu kuulemma osaa töniä ja potkia siilejä, jopa pissata niiden päälle, niin että siili avaa panssarinsa.

Reijo Saarisen tämän vuoden pienpetosaalis on ollut pääasiassa supia.

– Yhtä vaille 30 on tähän mennessä koossa.

Kun Saarinen kymmenkunta vuotta sitten aloitti pienpetojen pyynnin, saaliiksi jäi toisinaan karvattomia eläimiä.

– Supi ei ole mukava nurkissa, sillä se levittää sairauksia, muun muassa kapia, joka tarttuu myös kissoihin ja koiriin. Kapin raatelemaa kettua ei erota supista kuin hännän pituudesta. Nyt kapia ei enää näyttäisi olevan liikkeellä, sillä karvattomia eläimiä ei ole enää tullut vastaan.

Huonosti hoidetut kompostit voivat houkutella pienpetoja nurkkiin. Erityisen persoja eläimet ovat grillijätteille.

Loukkuja pihoihinsa kaipaavat pälkäneläiset tavoittavat Reijo Saarisen numerosta 040 732 5098.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?