Valtio sammuttaa valot Pälkäneellä

Valkeakoskentiellä on jatkossa yöaikaan pimeää; tieosuus on mukana Ely-keskuksen tievalokokeilussa.

Valtion säästöt näkyvät Valkeakoskentiellä eli 307-tiellä syyskuun lopulla, kun tievalot sammutetaan yön pimeimpinä tunteina. Pälkäneen tieosuus on yksi kolmesta kokeilukohteesta, joissa Pirkanmaan Ely-keskus kerää kokemuksia valojen sammuttamisesta yöllä. Muut tieosuudet ovat Orivedellä ja Vesilahdella.

Kokeiluun on haluttu mukaan liikenneympäristöltään erilaisia kohteita, jotta siitä saataisiin mahdollisimman kattavasti kokemuksia. Ely-keskuksen mukaan myös liikenneturvallisuutta on pyritty ottamaan huomioon kohteiden valinnassa. Valintaan ovat vaikuttaneet teiden liikennemäärät ja henkilövahinkojen lukumäärä, taajaman sijainti, sekä kevyen liikenteen väylän ja koulun sijainti.

Pälkäneellä ja Orivedellä ajoneuvoliikenteen määrä ylittää 3000 menopeliä vuorokaudessa, ja valaistus on sammutettuna kello yhden ja neljän välillä. Vesilahdella liikennemäärä on kokeiluosuudella pienempi kuin Pälkäneellä, ja valot ovat pois päältä kello 24–05.

Valtio säästää, kokemusta karttuu

Valojen sammutuksella pyritään vauhdittamaan pääsyä julkishallinnon energiansäästötavoitteisiin. Yöksi pimenevien maanteiden osuus valtionteistä nousee ensi vuonna 20 prosenttiin valaistuista teistä. Koko maassa sillä saavutetaan vuodessa noin kuuden prosentin energiansäästö, jonka arvioidaan rahallisesti merkitsevän 1,2 miljoonan euron säästöä.

Pirkanmaan kaikkiaan noin 700 valaistusta tiekilometristä tulee Liikenneviraston ohjeistuksen mukaan sammuttaa yöksi lähes sata kilometriä eli vajaa 15 prosenttia. Tämä pienentää tievalaistuslaskua runsaalla 100 000 eurolla vuodessa.

Yösammutus aiotaan ottaa pysyvään käyttöön ensi vuonna, mutta pilotin jatkoa ja mahdollisia lopullisia pimentämisen kohteita mietitään vielä ensi syksynä.

Pohjana jatkopohdinnalle tullaan käyttämään tienkäyttäjiltä saatuja palautteita. Pirkanmaan Ely-keskuksessa toivotaankin valojen sammuttamisesta kertyneiden kokemuksien raportoimista sähköpostitse osoitteeseen liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?