Kun Leena Kiviharju saapuu paikkakunnalle, puhelin soi paikallislehdessä ja hätäkeskuksessa

Laukku-Leena palasi Pälkäneelle

Sydän-Hämeen Lehden toimittajien puhelimet soivat jälleen tiiviisti näinä päivinä. Moni pälkäneläinen ja ohikulkija vinkkaa, että kymmenien kassien kanssa maata kiertävä Laukku-Leena on taas paikkakunnalla.

Kun Leena Kiviharju alkukesästä poikkesi Pälkäneelle, hän ehdotti, että lehti voisi mieluummin tehdä juttua soittajista, joiden pitää heti soittaa paikallislehteen tai hätänumeroon, kun kylällä näkyy jotakin tavallisuudesta poikkeavaa.

Laukku-Leena ei ole julkisuudesta kiinnostunut. Hänen mielestään lehdet saisivat tehdä mieluummin juttuja tärkeistä asioista.

Vaikka elämäntapaintiaani kieltäytyy määrätietoisesti haastatteluista, moni toimittaja tekee jutun väkisin ja lupaa kysymättä. Tulee muina miehinä juttelemaan ja kirjoittaa sitten lehteen. Niin syntyi tämäkin teksti.

 

Facebook-ryhmässä toista tuhatta jäsentä

Laukku-Leena eli Leena Kiviharju ei kaipaa julkisuutta.

Laukku-Leena eli Leena Kiviharju ei kaipaa julkisuutta. Hänen saapumisensa on silti tapaus joka paikkakunnalla. Jos lehti ei tee hänestä juttua, surkuttelevat tai paheksuvat blogikirjoitukset ja Facebook-päivitykset levittävät kyllä sanaa.

Laukku-Leenalle on perustettu Facebookiin oma ryhmä, jossa on toista tuhatta jäsentä. Sen kautta Kiviharjusta pidetään huolta ja hänelle tarjotaan kyytiä, lämmintä ruokaa, yösija tai muuta apua.

Netti on täynnä tarinoita Leenasta. Niistä useimmat ovat syntyneet samalla tavalla. Toimittaja on ajatellut saavansa ainutkertaisen jutun kylähullusta, mutta päätynytkin miettimään, että kumpi tässä on hullu. Oravanpyörässä juokseva, kaikkea poikkeavaa kammoksuva toimittaja vai nainen, joka siirtää kassijonoaan yksi laukku kerrallaan eteenpäin.

Lopulta kirjoituksiin kopioidaan sama tarina: oikeustieteen opinnot kesken jättänyt nainen työskenteli konttoristina, kunnes jäi vuosikymmeniksi äitinsä omaishoitajaksi. Kun äiti kuoli, työtä ei ollut tarjolla. Kiviharju lähti kiertämään maata, koska yhteiskunta ei tarvinnut hänen työpanostaan.

Laukku-Leena elää ilman yhteiskunnan tukia. Hän kerää palautuspulloja ja -tölkkejä sekä kaupittelee kirpputoreilla joitain löytämiään tavaroita.

 

Kiertäjä kaipaisi uusia laukkuja

Tiistaina Pälkäneen Teboilin pihalle saapunut Leena Kiviharju muisteli, että paikkakunnalla olisi kirpputori. Hänellä olisi tarvetta uusille, isoille laukuille, sillä etenkin Ikean kevytmuoviset kassit alkavat olla riekaleina.

Toistakymmentä vuotta kesät, talvet kiertänyt Laukku-Leena sanoo, että alkava syksy saattaa olla viimeinen tien päällä. Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävä nainen haaveilee asettuvansa eläkepäivillä aloilleen.

Päättyvä kesä vahvisti päätöstä.

– Tuntuu kuin olisi koko kesän odottanut sateenvarjon alla, koska sade loppuu ja kesä tulee.
Kiviharju on tutuin näky hämäläismaisemissa, joita hän on kiertänyt ahkerimmin. Henkilöautoihin peukalokyytiläinen ei voi nousta, koska hänen kantamuksensa eivät mahdu mukaan. Bussit puolestaan eivät ota häntä kovin mielellään matkaan, koska ne jäävät aikatauluista, kun kymmeniä laukkuja lastataan kyytiin.

Yksi kommentti

  1. Anneli Kivelä

    Laukku-Leena on perusterve selviytyjä. Ennen pääsiäisen seudun lumimyräköitä kevättalvella 2012 hän nukkui makuupussissa laukkujensa vierelläTampere-Lahti tien varrella Iltasmäessä Harhalan koulun kohdalla bussipysäkillä aamuhämärissä kun menimme mieheni kanssa Pälkäneelle päin. Palatessamme hän nautti istualtaan termoksestaan teetä.
    Keskiviikkona 12. syyskuuta ilta seitsemän jälkeen hän siirteli laukkujaan Pälkäneen Onkkaalassa sijaitsevan S-Marketin viereisellä kevyenliikenteen väylällä linja-autoasemaa kohden vähän matkaa paria-kolmea laukkuaan kerrallaan. Olkaamme onnellisia me pälkäneläiset, että hän viihtyy meidän keskuudessamme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?