Filmipyörä pyörittää Suomen ainoa filmiversiota jo ensi-iltana

Puhdistus ei päästä katsojaa karkuun, ei piiloon

Miliisin (Tomi Salmela) kohtaaminen enteilee vaikeuksia nuorelle Aliidelle (Laura Birn). Kuva: Solar Films.

Sofi Oksasen romaaniin perustuva elokuva näyttää sellaista todellisuutta, mitä kukaan ei halua nähdä. Silti elokuva on syytä kokea. Jos ihminen kestää sellaisen elämän, mistä Puhdistus kertoo, kestää sitä toinen ihminen seurata elokuvasalin turvassa.

Elokuva kertoo tarinan kahdesta eri aikakauden naisesta. Vanhuksen ja nuoren naisen tarinat leikkaavat 1992, kun Viro on juuri itsenäistynyt. Aliide-vanhuksen (Liisi Tandefelt) pihalle ilmestyy parittajiaan pakeneva nuori nainen Zara (Amanda Pilke). Epäluuloinen vanhus on pakotettu kohtaamaan omat kipeät muistonsa ja valintansa Stalinin vainojen ajalta. Alistetun ja nöyryytetyn naisen kohtalo on aina samankaltainen ajasta riippumatta. Naiset eivät kuitenkaan ole pelkästään uhreja, vaan selviytyjiä, jotka hakevat keinot ulospääsyyn.

Väkevä, väkevä tarina, vahva symboliikka ja visuaalinen voima pitävät tiukasti otteessaan, vaikka välillä katsoja haluaa karkuun ja piiloon, kuten elokuvan vainotutkin. Monella aikatasolla etenevä tarina pysyy kasassa, henkilöiden väliset jännitteet kuljettavat tarinaa, ja kaiken aikaa taustalle piirtyy sirpaleinen kuva Viron historiasta.

 

Elokuva piinaa ja palkitsee

Jari Hallamaan Filmipyörä saa esitettäväkseen Puhdistuksen ainoan filmikopion Suomessa, kaikki muut kopiot kiertävät digitaalisina. – Hyvä elokuva ei miellytä kaikkia, mutta kylmäksi se ei jätä ketään, Hallamaa arvelee keskustelua herättävästä rajusta ensi-illasta. Miehen syyskuun ”lomautus” muuttuikin tiukaksi kiertueeksi Pirkanmaalla.

Katsomiskokemus oli hyvin fyysinen. Piinallisen pitkäkestoista väkivaltaa ei yksinkertaisesti voinut katsoa kehoa jännittämättä. Silti pidän elokuvan väkivaltaa jokseenkin perusteltuna. Erilaista viihteellistä ja etäännytettyä väkivaltakuvastoa virtaa nykyihmisen silmien läpi jatkuvasti sekä fiktion että faktan alueella. Jotta sinänsä arvattava väkivalta pureutuisi katsojan tajuntaan, sitä täytyy näyttää hiukan enemmän kuin mitä sielu sietäisi. Ikäraja K-16 on vähintäänkin paikallaan.

Näyttelijät ovat upeita, erityisesti Tandefelt vanhana Aliidena ilahduttaa vanhoilla päivillään. Kauniit naiset, Laura Birn nuorena Aliidena ja Amanda Pilkkeen Sara, ovat Krista Kososen (Aliiden sisko Ingel) vakiosuoritusta lukuunottamatta syvästi muutakin kuin naisen kuoria. Ohjaaja Antti J. Jokinen kuvittaa katsojalle kauniita hengähdystaukoja piinaavan jännityksen vastapainoksi.

Olen vältellyt Sofi Oksasen romaania. Stalinin vainot ja seksiorjien kohtalo ei lupaa kukkaistarinoita perhossomistein, joten olen yksinkertaisesti pelännyt lukemisen tuomaa ahdistusta ja jättänyt sekä kirjan että teatteriesityksen väliin. Elokuvan menin katsomaan työn vuoksi, ja hyvä niin. Teos ei varmasti päästänyt yhtään helpommalla, mutta se kannatti.

 

Puhdistus

- Antti J. Jokisen ohjaama, Sofi Oksasen romaanin pohjalta tehty elokuva.

- Filmipyörä kiertää elokuvan kanssa 7.9. alkaen.

- Kangasala,  Pirtti Tapulintie 6

Su  9.9. kello 19.00, ma  10.9. kello 18.30.

- Pälkäne,  Laitikkalan  Seurantalo  Hämeenlinnantie 166

To  13.9.    kello 18.30, pe  14.9.    kello 18.30

- Pälkäne,  Luopioisten  Seuratalo

Ma  17.9.    kello 18.30

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?