Uudet vaalityökalut

Kuntavaalien tulos pedataan näinä viikkoina. Puolueet etsivät parhaillaan ehdokkaita listoilleen. Missään ryhmässä ei odoteta vaaleja kovin luottavaisin mielin. Uusia ehdokkaita on vaikea saada mukaan, ja monet istuvat valtuutetut panttaavat päätöstään viimeisiin päiviin.

Lokakuun lopussa käytävien kuntavaalien ehdokaslistat jätetään reilun viikon kuluttua. Odotettavissa on, että edes suuret puolueet eivät saa listoja täyteen Pälkäneellä ja Kangasalla.

Päättyvä nelivuotiskausi antaa esimakua siitä, miten houkuttelevia tehtäviä on luvassa. Säästöpäätöksillä ja kipeillä ratkaisuilla ei saa kovin mukavaa mainetta. Paikallispäättäjien piikkiin menevät myös monet sellaiset päätökset, jotka valtio, seutukunta, kuntayhtymä tai isäntäkunta on sanellut.

 

Valtuutetut päättävät oman kunnan asioista. Valtakunnanpolitiikka tuo kuitenkin tämänkertaisiin vaaleihin omat virityksensä, siitä pitää huolen etenkin Perussuomalaiset.

Uusi haastaja pystyi keräämään nykymenoon tyytymättömien äänet eduskuntavaaleissa, nyt samaa yritetään kuntakentällä.

Kuntavaaleissa ehdokasasettelulla on ratkaisevan suuri merkitys, sillä paikallisvaaleissa äänestetään enemmän henkilöä kuin puoluetta.

Muuttoliike on vilkasta Kangasalla ja Pälkäneellä, ja siksi väki vaihtuu ehdokaslistojen lisäksi myös uurnilla. Uuden kuntalaisen on vaikeampi löytää sopivaa ehdokasta, koska hän ei tunne heitä.

 

Sydän-Hämeen Lehti tuo näihin vaaleihin uusia työkaluja, joilla ehdokkaat voivat erottua sekä tehdä itseään ja ajatuksiaan tunnetuksi. Ensimmäiset ovat jo julkaisseet blogikirjoitukset. Lähempänä vaaleja avataan myös paikallinen vaalikone. Ehdokkaat pääsevät vastaamaan sen paikallisiin kysymyksiin, ja äänestäjät testaamaan, kuka heistä on eniten samoilla linjoilla.

Vaalikoneen ja siihen saumattomasti liittyvän blogin avulla pyritään nostamaan äänestysaktiivisuutta.

Kuntavaalit ovat kiinnostaneet kaikkein vähiten talopelloilla ja lähiöissä. Niihin nuoret ja tuoreet asukkaat ovat aktiivisia netissä. Uusien välineiden ansiosta uudet kuntalaiset löytävät sopivat edustajat, ja äänestysprosentti nousee edellisvaalien lukemista (Pälkäneellä 68,2 ja Kangasalla 63,4).

Äänestäjät pääsevät myös vaikuttamaan siihen, mistä näissä vaaleissa puhutaan. Vaalikoneeseen voi huomisesta alkaen ehdottaa kysymyksiä Sydän-Hämeen Lehden nettisivujen kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?